Universitet lottar om intagning

HÖGSKOLAN2009-12-18

Vid Uppsala universitet ska lotten avgöra vem som ska bli antagen till en utbildning, om meriterna är lika för två eller flera sökande. Tidigare har platsen gått till underrepresenterat kön.

Uppsala universitet har beslutat att ändra sin antagningsordning för vad som gäller vid antagning vid lika meriter. Universitetet har gjort bedömningen att nackdelarna överväger fördelarna med att använda underrepresenterat kön som urvalskriterium. I stället blir det lotten som får avgöra.

Det är tingsrättsdomen mot Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som ligger till grund för beslutet. Staten dömdes att betala 35 000 kronor vardera till 44 kvinnor som inte fått plats på veterinärutbildningen, därför att SLU valt att låta män gå före vid lika meriter. Enligt domstolen innebar antagningsmetoden olaglig könsdiskriminering. Domen har överklagats, men målet har inte avgjorts.

Problemet är störst i små antagningsgrupper, till exempel kvoten för folkhögskoleutbildade, och på utbildningar där det krävs maximal antagningspoäng för att komma in. Kvinnor har generellt bättre betyg än män och utgör dessutom en majoritet av de sökande på en rad populära utbildningar, konstaterar Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

– Universitetet gör bedömningen att nackdelarna är större än fördelarna med det system vi har i dag, så i avvaktan på att rättsläget klarnar blir det lotten som får avgöra vid samma meriter framöver, säger rektor Anders Hallberg i pressmeddelandet.

– Lottning är egentligen inte tillfredsställande, det är inget vi vill ha. Men det är det alternativ som är minst dåligt i nuläget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA