Fel diskriminera kvinnliga sökande

HÖGSKOLAN2009-12-22

Staten ska betala skadestånd till 44 kvinnor som stängdes ute från veterinärutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Enligt Svea hovrätt var SLUs antagning diskriminerande.

Svea hovrätt delar Uppsala tingsrätts bedömning att SLU diskriminerade de 44 kvinnor som stämt staten sedan de inte kommit in på veterinärutbildningen. SLU hade ett system som prioriterade det underrepresenterade könet bland sökande med lika meriter. Eftersom veterinärutbildningen är kraftigt kvinnodominerad innebar det att de 44 kvinnorna som stämt staten fick stå tillbaka för manliga sökande.

Justitiekanslern, JK, överklagade domen i tingsrätten. Nu slår Svea hovrätt fast att SLUs antagningsförfarande stred mot likabehandlingslagen. Det finns i lagen en möjlighet att göra undantag för förbudet mot könsdiskriminering, om det finns ett tillräckligt starkt skäl. Men enligt hovrätten vägde statens argument om att främja jämställdheten i veterinäryrket inte tillräckligt tungt.

Staten döms att betala 35 000 kronor vardera i skadestånd till de 44 kvinnorna. JK har inte beslutat om staten ska gå vidare och begära prövning i Högsta domstolen.

– Frågan har principiell betydelse. Utgångspunkten är naturligtvis att alla ska behandlas lika men för vissa ändamål får man särbehandla enligt undantaget i likabehandlingslagen. Det är frågan om tillämpningen av det undantaget som målet gäller, säger byråchef Daniel Kjellgren vid JK till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA