Positiv särbehandling avskaffas
Regeringen vill ta bort möjligheten till positiv särbehandling vid högskoleantagning. Kunskap måste väga tyngre än könstillhörighet, anser statsrådet Tobias Krantz.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver högskole- och forskningsminister Tobias Krantz att den paragraf i högskoleförordningen som möjliggör positiv särbehandling ska tas bort. Den högre utbildningen ska vara stark, oberoende och i allt väsentligt styras av ett renodlat kunskapsideal, skriver han.
Även om de flesta universitet och högskolor tillämpar positiv särbehandling är det inget större problem på de flesta håll, där det bara är den som tas in sist som är berörd, anser Tobias Krantz. Men för de utbildningar där alla som tas in har högsta betyg blir det ett problem, eftersom det överrepresenterade könet missgynnas. Det gäller framför allt läkarutbildningen, veterinärutbildningen, tandläkarutbildningen och psykologutbildningen vid vissa lärosäten, skriver ministern:
”Det torde vara svårt att hävda att jämställdheten i samhället tar något massivt kliv framåt för att en handfull män får förtur på fyra populära utbildningar i Sverige.”
För att förstärka jämställdheten i högskolan vill Tobias Krantz hellre belöna individuella program eller universitet för lyckade riktade satsningar. För den som är intresserad av långsiktiga resultat är det den rimliga, framkomliga vägen, skriver han:
”Jämställdhet inom utbildningssystemet är inte bara en rättighetsfråga utan handlar också om kvalitet. Att inte rekrytera de bästa av båda könen till landets lärosäten är ett resursslöseri för hela samhället.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.