Från 1 januari gäller ett nytt regelverk för arbetsmiljön på svenska arbetsplatser. Arbetsmiljöverket har bantat ned antalet regelhäften från 67 till 15 och samtidigt digitaliserat materialet.
Arbetsmiljöverket får regeringens uppdrag att öka kunskapen om rasism i arbetslivet, i syfte att förebygga och motverka rasism i arbetsmiljön. Uppdraget ska utföras i samverkan med arbetsmarknadens parter och med andra myndigheter.
Skyddsombud inom Kriminalvården kräver att arbetsgivaren omgående anställer städpersonal på anstalten i Gävle. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket har kontor och toalett på ett lärcentrum inte städats på ett och ett halvt år, något som tidningen Arbetarskydd var först med att rapportera.
Mer än varannan arbetsgivare fick anmärkningar när Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön i det digitala arbetslivet. ”Arbetsgivare behöver ta mer kommando över den digitala utvecklingen”, kommenterar projektledaren Malin Cato inspektionen i ett pressmeddelande.
Det finns omfattande brister i arbetsmiljöarbetet vad gäller hot och våld på SiS-hemmen, konstaterar Arbetsmiljöverket efter flera inspektioner. Myndigheten överväger nu ett föreläggande mot SiS, Statens institutionsstyrelse.
Arbetsmiljöverket inleder en inspektion av ledarskapets roll i det digitala arbetslivet. Mellan 1 500 och 2 000 arbetsplatser kommer att inspekteras. Insatsen är en del av en EU-gemensam satsning.
Regeringen vill stärka Arbetsmiljöverkets arbete mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Därför föreslås en anslagshöjning med 50 miljoner kronor nästa år. Från och med 2027 ska myndigheten får 100 miljoner kronor mer.
Green Cargo förbjuds att använda arbetsmoment där en person åker på ett fotsteg utanpå tåget, men först från 2 juni nästa år. Det har förvaltningsrätten beslutat efter att ha prövat bolagets överklagan av Arbetsmiljöverkets beslut.
Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå en ny arbetsmiljöstrategi. Utredaren, Håkan Olsson, ska analysera den nuvarande arbetsmiljöstrategins fyra delmål och bedöma om de är ändamålsenligt utformade.
Arbetsmiljöverkets beslut att förbjuda åkning på fotsteg på vagnar och lok inom Green Cargo har inte tagits emot med öppna armar av dem som är berörda. ”Det gör vårt jobb svårare och mer komplicerat”, konstaterar Björn Hellqvist, ordförande för ST inom Green Cargo.
Efter åtskilliga olyckor och flera dödsfall förbjuder Arbetsmiljöverket nu Green Cargo att använda arbetsmoment som innefattar att åka på fotsteg utanpå lok och tågvagnar i samband med växlingsarbete. ”Ingen ska skadas eller dö av jobbet”, kommenterar myndighetens enhetschef Ulrika Scholander beslutet.
Att halka eller snubbla är den vanligaste orsaken till anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro. Nu ska Arbetsmiljöverket inspektera det förebyggande arbetet.
Ett generellt förbud mot ensambemanning i pendeltågstrafiken är inte proportionerligt till riskerna i arbetsmiljön. Det slår Förvaltningsrätten i Stockholm fast sedan facken överklagat att ett beslut från Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket behöver ta ett större ansvar för samordningen av arbetet mot arbetslivskriminalitet och inrätta ett särskilt kansli, anser Delegationen mot arbetslivskriminalitet. Övriga samverkande myndigheter bör enligt delegationen få inskrivet i sina instruktioner att de ska delta i det myndighetsgemensamma arbetet.
Arbetsmiljöverkets vikarierande generaldirektör Håkan Olsson har beslutat om en större ommöblering på chefsposterna på myndighetens avdelning för regler. Avdelningschefen och tre av sex enhetschefer får lämna sina tjänster. Orsaken uppges vara samarbetssvårigheter.