Tummen upp för höjt utgiftstak
Arbetsgivarverket välkomnar regeringens förslag i vårbudgeten att höja utgiftstaket med 350 miljarder kronor. Det är viktigt för att säkra statlig verksamhet under en tid av påfrestningar, anser myndigheten.
I ett pressmeddelande konstaterar Arbetsgivarverket att coronapandemin sätter stor press på många statliga verksamheter på både kort och lång sikt. Regeringen räknar i vårbudgeten med att bruttonationalprodukten, BNP, kommer att minska med mer än fyra procent i år och att arbetslösheten stiger till nio procent. Enligt ett mer pessimistiskt alternativt scenario skulle BNP kunna sjunka med 10 procent och arbetslösheten öka till 13,5 procent i år.
”Pandemin ökar kraven på samhällsservice. Ett höjt utgiftstak är därför viktigt inte bara för kommuner och regioner som står för vårdsektorn, utan även för statliga myndigheter som arbetar både med att motverka smittspridning och möta effekterna av en lågkonjunktur”, kommenterar chefsekonom Roger Vilhelmsson förslaget.
Arbetsgivarverket är också positivt till regeringens satsningar på statliga verksamheter, som till exempel på Arbetsförmedlingen och Centrala Studiestödsnämnden, och till utbyggnaden av högskolan i kombination med mer resurser till distansundervisningen för universitet och högskolor.
Arbetsgivarverket föreslår i pressmeddelandet en översyn av studiemedelssystemet:
”En möjlig framtida reform skulle också kunna vara att strukturera om studiestödet till mer bidrag och mindre lån för att skapa incitament för att få ännu fler att påbörja studier under lågkonjunkturen”, menar Sofie Andersson, arbetsmarknadspolitisk utredare på Arbetsgivarverket.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.