Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten på en pressträff.
Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten på en pressträff.

Ändringsbudget präglad av coronapandemin

STATSBUDGETEN2020-04-15

Regeringens vårändringsbudget präglas av insatser som rör coronapandemin. Men även rättsväsendet, Riksarkivet och Pensionsmyndigheten får extra anslag för 2020.

I år är vårändringsbudgeten ovanligt omfattande – och de flesta förändringarna i statsbudgeten innevarande år går att hänföra till coronapandemin. Några av dem har regeringen redan presenterat i tidigare ändringsbudgetar.

Det handlar bland annat om riktade medel till hälso- och sjukvård och omsorg, smittbärarpenning, slopad karensdag, slopat läkarintyg, ökad testning för covid-19, tillfälliga lättnader i arbetslöshetsförsäkringen, ökat statligt stöd till a-kassorna och ökat antal utbildningsplatser.

Vissa myndigheter föreslås också få ytterligare medel för att täcka kostnader för nya arbetsuppgifter på grund av pandemin. Exempelvis föreslås Socialstyrelsen få 10 miljoner kronor för att upprätta en samordningsfunktion för intensivvårdsplatser. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreslås få 75 miljoner kronor för informationsinsatser och Vetenskapsrådet 100 miljoner kronor för satsning på virus- och pandemiforskning. Regeringen bedömer också att Centrala studiestödsnämnden, CSN kommer att få en anstormning av studiestödsansökningar och därför bör få 10 miljoner kronor extra innevarande år.

Redan tidigare har regeringen också aviserat att Arbetsförmedlingen kommer att behöva hantera en ökad arbetslöshet, varför myndighetens anslag föreslås öka med 330 miljoner kronor.

Men i vårändringsbudgeten lyfter regeringen också fram kampen mot brottsligheten och skriver att ”brottens orsaker ska angripas och den organiserade brottsligheten ska knäckas”.

Regeringen föreslår därför att rättsväsendet och näraliggande myndigheter stärks med tillskott redan innevarande år. Det rör bland annat Kriminalvården, Rättsmedicinalverket, Statens institutionsstyrelse, Sveriges domstolar, Säkerhetspolisen och Tullverket.

Tullverket behöver enligt regeringen förstärka sin närvaro vid gränserna för att redan där stoppa narkotika och vapen. Myndigheten föreslås därför få 10 miljoner kronor i ökat anslag. 

Regeringen vill att Säkerhetspolisen fortsätter att ”stärka sin förmåga att skydda Sveriges demokratiska system, medborgarnas fri- och rättigheter samt den nationella säkerheten” och vill därför öka myndighetens anslag för 2020 med 40 miljoner kronor.

De högsta anslagsökningarna rör dock domstolsväsendet. Antalet inkomna mål till domstolarna fortsätter att öka. Regeringen bedömer därför att kostnaderna för rättsliga biträden kommer att öka med 800 miljoner kronor och att anslaget därför bör ökas därefter.

Migrationsdomstolarna har ”ett stort antal öppna resurskrävande migrationsmål”, vilket har lett till långa handläggningstider. Migrationsdomstolarna föreslås därför få ett ökat anslag med 180 miljoner kronor. Även övriga domstolar föreslås få ett ökat anslag, ett tillskott på 30 miljoner kronor.

Som Publikt rapporterat om i flera artiklar har Kriminalvården en ansträngd beläggningssituation. Myndigheten har också ett ekonomiskt underskott sedan flera år tillbaka, bland annat på grund av att myndigheten fick överta delar av transportuppdraget från Polisen utan finansiering. I vårändringsbudgeten skriver regeringen att det är angeläget att myndigheten kan behålla tillräcklig bemanning för att upprätthålla en god säkerhet i verksamheten. Regeringen föreslår därför att Kriminalvårdens anslag ska öka med 20 miljoner kronor.

Rättsmedicinalverket har ett ökande ärendeinflödet inom den rättspsykiatriska verksamheten, vilket medför högre kostnader. Därför bör anslaget höjas med 10 miljoner kronor, skriver regeringen.

Statens institutionsstyrelse föreslås få 250 miljoner kronor i ökat anslag 2020 för att kunna sänka kommunernas avgifter för placeringar vid särskilda ungdomshem och för att stärka säkerheten.

Det finns också några andra områden utöver rättsväsendet som regeringen i vårändringsbudgeten föreslår ska få utökat anslag redan innevarande år.

Publikt har tidigare skrivit om Riksarkivets svåra ekonomiska situation. Regeringen konstaterar nu att flytten av det så kallade Krigsarkivets verksamhet till nybyggda lokaler medför kostnader och föreslår därför att Riksarkivets anslag ökas med 16,3 miljoner kronor.

Publikt har också rapporterat om den rekordhöga belastningen på Pensionsmyndigheten. I vårändringsbudgeten konstaterar regeringen också att Pensionsmyndighetens kundservice är hårt belastad till följd av ett ökat antal ärenden under en längre tid. För att öka tillgängligheten till kundservice föreslår regeringen att myndighetens anslag för 2020 ökas med 10 miljoner kronor. 

Regeringen har också gett Pensionsmyndigheten i uppdrag att förbereda och planera för ett införande av en ny socialförsäkringsförmån i form av ett tillägg till den inkomstgrundade pensionen. Förberedelserna innebär ökade kostnader, bland annat för it-utveckling inför den kommande handläggningen, skriver regeringen. Anslaget bör därför ökas med 33 miljoner kronor, enligt vårändringsbudgeten.

Skogsstyrelsen föreslås få 12 miljoner kronor extra redan i år för att utveckla sin satsning på gröna jobb för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Regeringen anser också att Jämställdhetsmyndighetens stöd till universitet och högskolor bör fortsätta även under 2020. Anslaget bör därför ökas med 5 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA