ST kritiserar vårändringsbudgeten

STATSBUDGETEN2020-04-15

Coronakrisen kräver tyngre satsningar än vad regeringen presenterar i sin vårändringsbudget, menar STs förbundsordförande Britta Lejon. Särskilt missnöjd är hon över storleken på Arbetsförmedlingens anslag. ”Att i det här läget inte anslå mer pengar till Arbetsförmedlingen är helt obegripligt”, säger hon till Publikt.

STs förbundsordförande Britta Lejon är nöjd med att regeringen anslår extra pengar till ett antal myndigheter som drabbats hårt av coronapandemin. Tillväxtverket, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är några av dessa.

Samtidigt borde man ha tagit ut svängarna ytterligare för att sörja för nödvändig samhällsinfrastruktur, säger hon till Publikt.

– Redan nu är det ansträngningar i alla de leden så vi hade hoppats att regeringen skulle ta höjd för att möta den här krisen och kanske ta lärdom av den för framtiden.

Hon är dock väl medveten om att pandemikrisen har accelererat snabbt och att den gör så fortfarande:

– Men det hade varit bra om man, om inte med pengar så åtminstone med ord, hade signalerat att man kommer behöva förstärka samhällsinstitutioner för att klara den här krisen, och för att klara av att ha en mer uthållig samhällsstruktur i framtiden. Men det är mycket möjligt att det kommer senare, säger hon.

Särskilt missnöjd är Britta Lejon med storleken på Arbetsförmedlingens anslag. De 330 miljoner kronor extra som finansminister Magdalena Andersson, S, i dag presenterade för myndighetens budgetanslag räcker inte på långa vägar, menar hon.

– De miljonerna räcker inte ens till att öppna de kontor som redan är stängda, och under tiden fortsätter man att lägga ned kontor.

Hur mycket pengar skulle Arbetsförmedlingen ha behövt?

– Det är svårt för mig att ge en exakt siffra men det här är alldeles för lite. Det minsta man kan begära är att man återskapar den personalstyrka som man hade innan, säger Britta Lejon.

Att bemanna kontoren med personal som kan svara på medborgarnas frågor, men framför allt med medarbetare som kan förstärka som arbetsförmedlare, är vad pengarna behöver räcka till, enligt henne.

– Det är prio ett men sedan kommer man också att behöva mer resurser till arbetsmarknadspolitiska insatser åt de arbetslösa också, för det kommer inte det här heller att räcka till.

Livsmedelsverket och Jordbruksverket är andra myndigheter som hade behövt ytterligare tillskott i anslagskassan, säger Britta Lejon. Som en följd av pandemin lider jordbruks- och livsmedelsbranschen av bristen på utländsk arbetskraft och ett begränsat inflöde av material över gränserna, menar hon.

– Då är det nödvändigt att sörja för att myndigheter som har till uppgift att sköta att de allra mest nödvändiga produktionskedjorna fungerar har tillräckligt med resurser. Sedan kommer självklart behoven styras av hur lång den här krisen blir och det är det ju ingen som vet, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA