Tio får stå till svars för vild strejk

SPÅRTRAFIKEN2023-09-28

Av de drygt hundra lokförare på MTR som stämts inför Arbetsdomstolen för sin vilda strejk i våras blir det bara tio som får stå till svars. MTR drog tillbaka stämningar för att hålla trafiken igång. ”Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger STs ombudsman Christian Camitz till Arbetsvärlden.

I april i år gick 105 pendeltågsförare i Storstockholms lokaltrafik, SL, ut i vild strejk. Arbetsgivaren MTR, som kör pendeltrafiken på uppdrag av SL, stämde samtliga inför Arbetsdomstolen, AD, och krävde höga skadestånd. Var och en av de olovligt strejkande skulle betala 6 000 kronor i böter för olovlig stridsåtgärd.

I morgon, fredag, är det dags för förberedande förhandling i Arbetsdomstolen. I måndags meddelade arbetsgivaren de berörda att de inte beviljades ledighet för att vara på plats i domstolen, rapporterade Arbetsvärlden i veckan. Men i går drog MTR tillbaka sin stämning mot samtliga de lokförare som var schemalagda att arbeta i morgon. De som blir stämda är de tio som ändå skulle varit lediga när förhandlingen hålls.

”Trafiken är viktigast. Våra resenärer är högsta prio. Vi insåg att om drygt 100 lokförare skulle infinna sig i Arbetsdomstolen samtidigt så skulle vi inte kunna upprätthålla en god pendeltågstrafik”, säger MTRs presschef Erik Söderberg till Dagens Nyheter.

Den vilda strejken var en protest mot arbetsgivaren MTRs beslut att ta bort tågvärdarna och låta lokförarna ensamma bemanna pendeltågen. De strejkande krävde att tågvärdarna skulle finnas kvar på pendeltågen av säkerhetsskäl, eftersom lokföraren annars blir ensam ansvarig i nödsituationer.

Så småningom kommer fredagens att följas av en huvudförhandling.

Ombudsman Christian Camitz, som förhandlar för ST gentemot MTR, konstaterar att förbundet egentligen inte har med vare sig den vilda strejken eller stämningen att göra, men anser att det är extraordinära åtgärder arbetsgivaren tagit till.

”Principiellt har vi aldrig hört talas om att någon arbetsgivare någonsin gjort på det här sättet. Det är väldigt extraordinärt. Om det är så att arbetsgivarna kommer börja tillämpa sådana här förfaranden är det något vi måste ta ställning till. Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger Christian Camitz till Arbetsvärlden.

Christian Camitz säger till Publikt att två av de tio där stämningen kvarstår har varit medlemmar i ST, men att de har lämnat MTR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA