Annons:

Säkerhetsbrister i pendeltågstrafiken hemlighölls

SPÅRTRAFIKEN2023-11-01

En rapport om säkerhetsbrister på pendeltågen i Stockholm hemlighölls under lång tid för skyddsombuden. Enligt tidningen Arbetsvärlden, som tagit del av rapporten, kvarstår de brister som påtalas i rapporten nästan ett år senare.

Den rapport som Arbetsvärlden nu har tagit del av blev klar redan i januari men hemligstämplades då av tågoperatören MTR. Den togs fram av konsultföretaget MTO Säkerhet och granskade konsekvenser av att lokförare ensamma fått ansvaret för pendeltågens upp till 1 800 resenärer.

Enligt tidningen har flera av de brister som pekas ut i rapporten fortfarande inte åtgärdats. Det gäller bland annat de kameror som ska användas för kontroll av vad som händer vid pendeltågens dörrar.

I november 2022 följde en person från MTO Säkerhet med tåg utrustade med kameror. Konsulten kunde då konstatera flera tekniska brister med kamerorna, som föraren använder för att inte riskera att klämma resenärer. I rapporten konstateras att kamerabilden ”vid ett flertal körningar” är så suddig att det ”i vissa fall” inte går att se vad som händer vid dörren.

”Det känns jobbigt. Man vet ju inte riktigt vad som är där och man vill ju inte klämma någon eller köra iväg med något fast i dörren. Kanske missa att ett barn stiger ombord, men föräldern inte hinner på”, berättar en förare som önskar vara anonym.

Enligt Arbetsvärlden vittnar förare, avvikelserapporter och bilder om att problemen kvarstått hela året, och blir ännu större när snö och is börjat störa kamerorna.

MTRs kommunikationschef Niklas Ekström säger till tidningen att han inte fått någon annan information än att de problem som tas upp i rapporten ska ha åtgärdats.

”Vi har vid det tillfället trott att det var åtgärdat genom prestandaförbättringar. Men det är ett kontinuerligt förbättringsarbete vi gör”, säger han till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA