Tillfälligt anställda får gräddfil till jobb
Arbetsförmedlingen har tillsatt hundratals tjänster utan att utannonsera dem externt. Ett brott mot anställningsförordningen, enligt STs jurist Torsten Nilsson.
Under hösten och vintern har Arbetsförmedlingen massrekryterat arbetsförmedlare. Omkring 600 av dem som fick tills-
vidareanställning som arbetsförmedlare var tillfälligt anställda jobbcoacher.
Utlyst på intranätet
Arbetsförmedlingen har ingen gemensam statistik för hur rekryteringarna gått till, men enligt myndighetens HR-specialist Sari Hammarberg har de flesta tjänster sannolikt endast utlysts internt, på Arbetsförmedlingens intranät. Tjänsterna var därmed inte synliga för arbetssökande utanför förmedlingen.
Så får det inte gå till, säger STs jurist Torsten Nilsson.
Anställningsförordningen anger att myndigheter ska informera om kommande anställningar. Det ska ske på så sätt att »de som är intresserade av anställningen kan anmäla det till myndigheten«.
I vissa fall behöver myndigheten inte annonsera utåt. Det gäller om man omplacerar fast anställda till en annan tjänst på samma nivå eller om det finns »särskilda skäl«. Arbetsförmedlingen hänvisar dock inte till särskilda skäl när de fastanställt uppemot 600 tidsbegränsat anställda via internannonsering.
»Kan överklagas«
Enligt Torsten Nilsson håller Arbetsförmedlingen inte någon strikt rågång mellan omplaceringar och tjänstetillsättningar.
– Det blir förvirrande både för anställda och för eventuella kandidater som inte är anställda. Och skulle någon få reda på det i efterhand kan tillsättningen överklagas.
På Försäkringskassan har ledningen nyligen skapat en policy i vilken man går igenom skillnaderna mellan tjänstetillsättning och omplacering.
Det är ett bra sätt att undvika att hamna i en gråzon, säger Torsten Nilsson.
Catarina Sojde, chef för Arbetsförmedlingens juridiska enhet, säger till ST Press att hon inte ser något fel i hanteringen.
– Vi har stor frihet att göra som vi vill. Personer utanför Arbetsförmedlingen kan också söka på internannonser.
Men hur ska de kunna veta att tjänsten är utlyst?
– Jag anser att vi har gjort rätt, och det är det enda svar du kommer att få av mig.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.