»Tillbakagång för jämställdheten«

JÄMSTÄLLD2008-02-05

Enligt förslaget till ny diskrimineringslag ska lönekartläggningar och jämställdhetsplaner göras vart tredje år. En klar försämring för jämställdhetsarbetet, anser Ing-Marie Nilsson, ST.

Regeringens förslag till ny diskrimineringslag. Det innebär att de fyra diskrimineringsombudsmännen blir en enda myndighet. En nyhet är att åldersdiskriminering och diskriminering av transpersoner blir förbjudet. Skadestånden, eller diskrimineringsersättningarna, kan också bli högre.

På jämställdhetsområdet föreslås att jämställdhetsplaner, handlingsplaner för jämställdhet och lönekartläggningar bara måste göras vart tredje år. I dag ska det ske varje år. Arbetsplatser med färre än 25 anställda slipper göra lönekartläggning – nuvarande gräns är tio anställda.

»Försämring och tillbakagång«

Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet och ledamot i förbundsstyrelsen, är mycket kritisk till förslaget:

–Det är blåögt att se det som något annat än en försämring och tillbakagång i jämställdhetsarbetet.

Hon påminner om att Jämställdhetsombudsmannen, JämO, många gånger genom åren tvingats begära in jämställdhetsplaner från företag och myndigheter för att över huvud taget få in några planer.

–Det är också feltänkt att utöka antalet arbetsgivare som slipper lönekartläggning. Lönekartläggningar är ett viktigt stöd – inte bara ur ett jämställdhetsperspektiv utan också vid lönerevisioner, menar Ing-Marie Nilsson.

Förslagen kan försvaga jämställdhetsarbetet, anser JämO, Anne-Marie Bergström.

Orättvist under längre tid

–Det kan leda till att osakliga löneskillnader kan förekomma en längre period än nu. Går förslaget igenom får vi arbeta mer med information, utbildningsinsatser och rådgivning.

Hon tycker det är bra att den som bryter mot diskrimineringsförbudet kan dömas till högre belopp, men ifrågasätter beteckningen diskrimineringsersättning. »Skadestånd« anger bättre vad det är fråga om, anser Anne-Marie Bergström.

Ing-Marie Nilsson.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Ing-Marie Nilsson.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA