TCO vill se mer jämställt föräldraskap

JÄMSTÄLLDHET2018-03-07

Mindre än tre av tio föräldradagar togs ut av papporna under 2017. Det visar TCOs jämställdhetsindex, som publiceras dagen före den internationella kvinnodagen.

Under förra året tog kvinnor ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Männen tog bara ut 29 procent, enligt TCOs jämställdhetsindex.

”Det är inte hållbart att det ser ut så här år efter år. Föräldraförsäkringen behöver reformeras så att fler kvinnor och män delar mer lika på ansvaret för barnen”, kommenterar TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Det ojämna uttaget av föräldrapenning och vård av sjukt barn påverkar kvinnors ekonomi på både kort och lång sikt, konstaterar TCO. Det påverkar också jämställdheten på arbetsmarknaden. Kvinnor är borta längre perioder från arbetet än män, arbetar mer deltid efter föräldraledigheten och har lägre inkomst och pension.

”Nästan ingen är emot jämställdhet, men det är frustrerande svårt att nå politisk enighet kring reformer som leder till att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten”, tycker Eva Nordmark.

TCO vill att de 90 dagarna med lägsta ersättning i föräldraförsäkringen byts mot 90 ”föräldratidsdagar” med ersättning på sjukpenningnivå. Föräldratidsdagarna skulle få tas ut tio om året under barnets tredje till tolfte år, samtidigt som övriga föräldrapenningdagar får tas ut innan dess. Det tror TCO skulle få föräldrar att dela mer lika på föräldraledigheten innan barnen börjar förskolan.

TCO vill också införa en jämställdhetspeng i föräldraförsäkringen. Det är en skattefri klumpsumma på 15-20 000 kronor som betalas ut automatiskt till de föräldrar som har delat lika (40-60 procent var) på föräldrapenningdagarna fram till barnets tvåårsdag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA