Långt kvar innan föräldrar delar lika

JÄMSTÄLLDHET2019-03-07

Med nuvarande förändringstakt kommer det att dröja till år 2040 innan föräldrar delar lika på föräldraledigheten, konstaterar TCO i samband med att man lanserar årets version av sitt jämställdhetsindex. Under 2018 togs sju av tio föräldrapenningdagar ut av kvinnor.

Under förra året tog kvinnorna ut 69,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn, vab. Det är långt kvar till att föräldrar delar lika, men det går åt rätt håll, konstaterar TCO. De senaste tio åren har männens uttag ökat med 7,6 procentenheter till 30,3 procent. Det visar TCOs nya jämställdhetsindex:

”Vi tar små steg mot ett jämställt uttag varje år, men vi är inte där än. Den senaste tidens utveckling i svensk politik med blocköverskridande överenskommelser gör mig optimistisk. Jag hoppas att politikerna tar tillfället i akt och genomför reformer som ökar jämställdheten i föräldraförsäkringen och hjälper föräldrar att lösa livspusslet”, kommenterar TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Det ojämna uttaget av föräldrapenning och vab påverkar inte bara jämställdheten på arbetsmarknaden, det påverkar också kvinnors ekonomi på både kort och lång sikt, påpekar TCO. Det gör att kvinnor är borta längre perioder från arbetet, arbetar mer deltid efter föräldraledigheten och har lägre inkomst och pension än män.

TCO vill föräldraförsäkringen delas i tre delar, men i dag finns ingen riksdagsmajoritet för det förslaget. Därför driver TCO andra förslag, som också ska leda till att föräldrar delar mer lika; jämställdhetspeng, nudging och föräldratidsdagar.

”Vi välkomnar familjeveckan som ska införas under mandatperioden och som är inspirerad av TCOs förslag om föräldratidsdagar. Familjeveckan förenklar för föräldrar att få ihop livspusslet och kombinera föräldraskap och arbete under barnens uppväxt. Med vårt förslag om föräldratidsdagar kommer man ett steg längre i att öka jämställdheten och minska stressen bland föräldrarna. Vi hoppas därför att regeringen tittar vidare på konstruktionen av föräldratidsdagarna inför sjösättandet av familjeveckan”, kommenterar Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare vid TCO, i pressmeddelandet.

Stora geografiska skillnader

Det är stor variation över landet hur stor andel av föräldraledigheten som tas ut av kvinnor respektive män. Tabellen visar hur stor andel av ledigheten som togs ut av kvinnor och vilket år länets invånare med dagens takt nått målet att dela lika.

Västerbotten   65,8 %               2036

Uppsala             68,2 %               2039

Gotlands           68,3 %               2039

Stockholms     68,3 %               2039

Jämtland         68,6 %               2040

Norrbotten       68,7 %               2039

Halland             69,1 %               2040

Östergötland   69,2 %               2040

Örebro             69,6 %               2041

V Götaland       69,6 %               2041

Dalarna             70,2 %               2041

Kronoberg       70,3 %               2041

Kalmar             70,6 %               2042

Västernorrlnd 70,6 %               2042

Blekinge           70,6 %               2042

Värmland         70,8 %               2042

Sörmland         70,8 %               2042

Jönköping       70,9 %               2042

Västmanland   71,0 %               2042

Gävleborg         71,7 %               2043

Skåne                 71,8 %               2043

RIKET                 69,7 %               2040

Källa: TCO

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA