Sverige är på efterkälken
Sverige håller på att komma på efterkälken när det gäller högre utbildning. Det skriver TCOs ordförande Sture Nordh tillsammans med OECDs Barbara Ischinger i en debattartikel.
I en artikel i Göteborgs-Posten skriver Sture Nordh och Barbara Ischinger att Sverige tappar jämfört med andra OECD-länder, räknat både i andelen högskoleutbildade och i resurserna till högre utbildning.
Ett stort antal elever går inte igenom gymnasieskolan och får därför varken teoretiska eller praktiska yrkeskunskaper. Arbetslösheten i den gruppen är stor.
De förändringar som regeringen vill genomföra kommer att innebära att elever som går yrkesförberedande gymnasieprogram inte längre ska ha samma möjlighet att fortsätta till högskolan, enligt artikelförfattarna.
Men utbildning lönar sig – i Sverige tjänar en högskoleutbildad person som är 30 – 44 år 31 procent mer än en gymnasieutbildad person i samma ålder, skriver Sture Nordh och Barbara Ischinger. Högre utbildning ger också större möjlighet att få jobb. I Sverige är sysselsättningen bland högskoleutbildade 6 procentenheter högre än bland gymnasieutbildade och 21 procentenheter högre än för dem som inte har gått genom gymnasiet.
Sverige satsar 0,9 procent av bruttonationalprodukten, BNP, på högre utbildning, att jämföra med genomsnittet i OECD som ligger på 1,04 procent av BNP. Investeringarna per student är mindre i Sverige än för ett decennium sedan. Resurserna till den högre utbildningen har minskat med en procent per student.
”Den högre utbildningen i Sverige har alltså fått klara sig med minskade resurser medan de flesta OECD-länder ökade resurserna till den högre utbildningen. OECD och TCO är överens om att det finns ett stort behov för Sverige att satsa mer på den högre utbildningen”, skriver Sture Nordh och Barbara Ischinger.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.