Sverige är på efterkälken

HÖGSKOLAN2008-02-04

Sverige håller på att komma på efterkälken när det gäller högre utbildning. Det skriver TCOs ordförande Sture Nordh tillsammans med OECDs Barbara Ischinger i en debattartikel.

I en artikel i Göteborgs-Posten skriver Sture Nordh och Barbara Ischinger att Sverige tappar jämfört med andra OECD-länder, räknat både i andelen högskoleutbildade och i resurserna till högre utbildning.

Ett stort antal elever går inte igenom gymnasieskolan och får därför varken teoretiska eller praktiska yrkeskunskaper. Arbetslösheten i den gruppen är stor.

De förändringar som regeringen vill genomföra kommer att innebära att elever som går yrkesförberedande gymnasieprogram inte längre ska ha samma möjlighet att fortsätta till högskolan, enligt artikelförfattarna.

Men utbildning lönar sig – i Sverige tjänar en högskoleutbildad person som är 30 – 44 år 31 procent mer än en gymnasieutbildad person i samma ålder, skriver Sture Nordh och Barbara Ischinger. Högre utbildning ger också större möjlighet att få jobb. I Sverige är sysselsättningen bland högskoleutbildade 6 procentenheter högre än bland gymnasieutbildade och 21 procentenheter högre än för dem som inte har gått genom gymnasiet.

Sverige satsar 0,9 procent av bruttonationalprodukten, BNP, på högre utbildning, att jämföra med genomsnittet i OECD som ligger på 1,04 procent av BNP. Investeringarna per student är mindre i Sverige än för ett decennium sedan. Resurserna till den högre utbildningen har minskat med en procent per student.

”Den högre utbildningen i Sverige har alltså fått klara sig med minskade resurser medan de flesta OECD-länder ökade resurserna till den högre utbildningen. OECD och TCO är överens om att det finns ett stort behov för Sverige att satsa mer på den högre utbildningen”, skriver Sture Nordh och Barbara Ischinger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA