Svag insyn hos privata förmedlare

ARBETSFÖRMEDLING2009-03-13

Arbetsförmedlingen måste skaffa sig bättre insyn i hur de privata arbetsförmedlarna sköter sitt uppdrag. Det finns brister i rättssäkerheten, anser Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

IAF har granskat den första försöksverksamheten med så kallade kompletterande aktörer inom arbetsförmedlingen. Den genomfördes i tre län 2007-2008. Sedan dess har Arbetsförmedlingen på regeringens uppdrag lagt ut förmedlingsarbete på privata entreprenörer i betydligt större skala.

Enligt IAF har man i det första försöket inte tagit tillräcklig hänsyn till rättssäkerheten i avtalen med de kompletterande aktörerna. ”Endast i ringa utsträckning kan de krav som enligt avtalen ställs på de kompletterande aktörerna sägas motsvara vad som i rättssäkerhetshänseende gäller för en myndighet”, heter det i rapporten.

Brister i dokumentation, insyn och tillsyn har medfört att Arbetsförmedlingen haft svårt att kontrollera verksamheten såsom den är skyldig att göra. Aktörerna har exempelvis inte dokumenterat de jobbsökandes aktiviteter tillräckligt utförligt. I ett fall fick förmedlingen inte någon dokumentation alls, trots påstötningar.

Avtalsbestämmelserna om ersättning till de kompletterande aktörerna ger dem inte någon stark drivkraft till att följa vad som gäller för att en deltagare ska ha rätt till a-kasseersättning, skriver IAF. ”Det förefaller snarast vara så att ersättningskonstruktionen inbjuder till att inte ta särskilt hårt på reglerna”.

Om Arbetsförmedlingen vid kontroll upptäcker att en arbetssökande inte uppfyller sina skyldigheter för att få a-kassa, ska förmedlingen skicka en underrättelse till a-kassan. I den granskade försöksverksamheten fick Alfa-kassan och Metalls a-kassa varsin underrättelse. Alfa-kassan stängde av sökanden från ersättning. Men Metalls a-kassa godkände ersättning, trots att fallet var likadant som det i Alfa-kassan. Motiveringen var att den kompletterande aktörens roll i kontrollfunktionen var oklar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Annette (ej verifierad) fre, 03/13/2009 - 18:02
Det här är allvarligt. När skattepengar ska finansiera verksamhet är det oerhört viktigt att insyn och rättssäkerhet gäller. Lika behandling ut ett medborgarperspektiv måste kunna säkerställas.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA