Anklagar facket för häxjakt
Staffan Bruzelius, vd för bemanningsföretaget Bemannia, känner sig jagad av ST. Att ST Press ställt frågor till företagets offentliga kunder om att Bemannia saknar kollektivatal kallar han ”en häxjakt”. ”Det är rena Sovjetunionen”, säger Staffan Bruzelius.
I onsdags gick Bemannia ut i ett pressmeddelande där de förklarar att de nu skriver kollektivavtal med Unionen och Akademikerförbunden. Men större delen av pressmeddelandet ägnas åt ett hårt angrepp på ST:
Staffan Bruzelius skriver om ”ST-Facket som nyligen har gått bärsärkagång runt Bemannias offentliga kunder”.
STs förbundsordförande Annette Carnhede reagerar starkt på företagets agerande:
– Jag är mycket förvånad över ordvalet. Under mina tolv år som ordförande har jag inte varit med om något liknande. ST jobbar för schysta villkor på statliga arbetsplatser. Att ST Press då granskar hur myndigheter och företag sköter sig är naturligt, säger hon.
I två artiklar i ST Press har ST-avdelningarna på Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen reagerat över att myndigheterna anlitar eller har avtal med Bemannia trots att de fram till nu saknat kollektivavtal. Men att ST Press tagit kontakt med företagets kunder gör Staffan Bruzelius upprörd:
– Vi har följt regelverket och gjort kunderna glada. Men ST Press är elaka pressen. Man har systematiskt ringt runt till våra kunder. Senast i tisdags när jag var på Länsstyrelsen i Västernorrland ringde man dit. Ni jagar mig, säger han.
Bemannia har verkat inom bemanningsbranschen sedan 2002. Men först nu ansluter de sig till Bemanningsföretagen inom Almega och tecknar kollektivavtal.
Varför först nu?
– Det är inte det första man tänker på. Vi har inte haft någon större verksamhet och några offentliga kunder förrän 2008. Tidigare har det inte alls varit en fråga. Och vi har gett våra anställda bättre villkor än i andra företag.
Med kollektivavtal blir villkoren sämre, anser Staffan Bruzelius.
Men det handlar också om hans personliga inställning, förklarar han.
– Jag tycker inte om sammanslutningar, vare sig för arbetsgivare eller arbetstagare.
Men är det inte en styrka mot kunderna om ni kan visa att ni har kollektivavtal?
– Ja, möjligen att man slipper en del krig med facket. Kunderna har inte ens frågat om vi har avtal. Och jag gillar inte påtryckningar.
Facken på de arbetsplatser ni är verksamma – som Pensionsmyndigheten – är förvånade över att ni inte har haft avtal?
– Ja, välkommen till verkligheten säger jag då.
Hur hög är månadslönen för en heltidsanställd på Bemannia?
– Ingen aning. 25 000 kronor kanske. De har i alla fall bättre lön än vad kollektivavtalet säger. Vi ägnar oss inte åt lönedumpning, säger Staffan Bruzelius.
Men enligt uppgifter till ST Press tjänar Bemannias personal på Pensionsmyndigheten 16 000 kronor i månaden om de arbetar heltid.
Nu har Staffan Bruzelius vänt sig till Bemanningsföretagen, där de är nyblivna medlemmar, för att få hjälp.
– Jag har bett dem ta kontakt med ST, så att de slutar att jaga oss. Det är tråkigt att det blir bråk när vi gjort som alla har velat.
Bemanningsföretagen säger att de är angelägna om att ha god kontakt med de fackföreningar som finns på de arbetsplatser där medlemsföretagen verkar.
– Våra medlemsföretag har i dag 60 300 anställda. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, arbetar 63 000 i bemanningsbranschen. Vi har alltså en sällsynt hög organisationsgrad och det är en styrka när så många företag följer samma regler, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, som i övrigt inte vill kommentera Bemannias pressmeddelande.
Annette Carnhede tycker att det är uppseendeväckande att statliga myndigheter använt bemanningsföretag utan att kolla om de har avtal.
– Men Bemannias anställda är att gratulera till att de nu får kollektivavtal. Det är bra för dem, bra för bemanningsbranschen och bra för företagets kunder, säger Annette Carnhede.
Bemannia
Bemannia bedriver sin verksamhet huvudsakligen via Bemannia Kontor AB. 2010 hade de en omsättning på 22 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 1,6 miljoner. Enligt årsredovisningen hade de 118 årsanställda. Företaget har växt snabbt under 2009 och 2010. År 2008 låg omsättningen på 4,6 miljoner med 25 årsanställda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Skulle Bemannia ha tecknat kollektivavtal om inte ST lyft frågan?
Och varför denna ilska från Bemmannias VD? Det är väl bara att rätta sig in i ledet och teckna kollektivavtal. Bemannias anställda utför bla arbete åt en statlig myndighet. Vad är då konstigt och så förargelseväckande med att frågan om kollektivavtal dykt upp?
Fackmedlemmar ser det hela som en "ilska". Oavsett vilken VD det är. Perido..Manpower..Tråkigt, men sant. Det jag finner allra högst tråkigast är att de inte kan glädjas åt något håll. Antingen är det för att man inte har kollektivavtal..har man det..då är det något annat. Väx upp. Vi lever inte i en perfekt värld, men med er tankegång så kommer vi aldrig fram. Inte undra på att det är krig i världen....
/ En helt oinsatt..clearly.
/Besviken
Tjänar alla på STpress/valfri organisation lika mycket? Ytterst tveksamt.
Välkommen till verkligheten "H". Detta är något ST vill ha. Finn dig i det och sluta klaga.
Sen betalar inte Bemannia någon pension för sina anställda vilket är bekymmersamt för de utnyttjade ungdomarna.