Privata förmedlare tar över
Det lilla men växande företaget KFG tänker bli »den mest attraktiva jobbförmedlingen« i Sverige. En grundsten i bygget är pengar och arbetsuppgifter från statliga Arbetsförmedlingen, som överlåter stödverksamhet för tusentals långtidsarbetslösa.
»Vi söker förstärkning till följande kontor: Gävle, Göteborg, Huddinge, Eskilstuna, Karlskrona, Kristianstad, Luleå, Malmö, Skövde, Solna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trollhättan, Västerås, Örebro«, annonserar KFG på sin hemsida. Det är bråda tider för företaget, som måste växa så det knakar för att klara sitt uppdrag från Arbetsförmedlingen.
De upphandlingar som gjorts under våren innebär att privata förmedlingar ska hjälpa omkring 10 000 arbetslösa personer per år till jobb. KFG fick den största delen av upphandlingen.
Kom från Arbetsförmedlingen
I den nyligen inredda jobbstationen på Södermalm i Stockholm är arbetsrummens namnskyltar fortfarande handskrivna. Här drog verksamheten igång i februari. Jobbagenten Malin Nassiri är här på fjärde veckan, men är inte den senast anställda.
– Det är kul att vara med från början. Det kommer nytt folk hela tiden, konstaterar hon.
Malin Nassiri har bytt från statliga Arbetsförmedlingen. På KFG blir det mindre administration och inte så mycket regler, tror hon.
– Vi kan ägna mycket mer tid åt coachning och arbetsgivarkontakter. Det tror jag leder till att fler kommer i jobb.
100 ska rekryteras i sommar
Malin kan ännu inte självklart svara på vad bokstäverna KFG står för, nämligen Kompetens- och förändringsgruppen. På företagets hemsida kallar man sig KFG Sverige AB, som för att antyda ett ingående i en större koncern, och på Södermalmskontoret finns en väggklocka som visar tiden för »KFG Kuala Lumpur«. Någon internationell koncern finns dock inte, och inte heller en filial i Malaysia. Enligt den senaste årsredovisningen hade företaget summa summarum 52 anställda.
Den aktuella siffran i mitten av juni är 200 personer, uppger vice vd Per Dahlund. Det är en blandning av arbetsförmedlare, säljare, psykologer, arbetsterapeuter och läkare. Han räknar med att rekrytera över hundra personer ytterligare under sommaren, och ser »inga som helst problem« med att klara den processen.
– Vi drivs starkt av entreprenörsanda och har alltid fått och klarat stora affärer. Det här är en jättefin utmaning.
Kontorsnät under uppbyggnad
KFG har samarbetat med Arbetsförmedlingen tidigare, men då har det främst gällt enskilda upphandlade insatser.
– Och det var mycket styrning kring hur det skulle utföras, det var nästan som att arbeta med ena armen bakbunden, säger Per Dahlund. Nu har vi för första gången i upphandlingssammanhang ett helhetsåtagande, vi ska stödja individen hela vägen från utanförskap till arbete.
Han framhåller som en styrka att KFG i huvudsak varit ett rekryteringsföretag, till skillnad från många andra privata arbetsförmedlare som kommer från utbildningsvärlden. Han är också övertygad om att företaget kan lyckas bättre än Arbetsförmedlingen med att hitta jobb åt de arbetslösa.
– Vi kan koncentrera oss mer på uppgiften, eftersom vi har en avgränsad verksamhet och inte är politiskt styrda.
Företagets strategi är dock att vidga verksamheten, med hjälp av det kontorsnät som byggs i det upphandlade projektet. KFGs »jobbstationer« ska vara öppna för alla.
– Vi har länge försökt hitta en möjlighet att etablera jobbstationer, och nu står vi där. Med avtalsportföljen som grund kommer vi att utveckla fler arbetsförmedlingstjänster för alla arbetsgivare och för dem som vill byta jobb. Om tre till fyra år, när avtalet upphör, ska vi vara den mest attraktiva jobbförmedlingen. Det ska vara lika naturligt för arbetsgivare att vända sig till oss som till Arbetsförmedlingen.