Studenter diskrimineras

HÖGSKOLAN2007-11-19

Var femte student har känt sig diskriminerad eller illa behandlad under sin utbildningstid. Det visar en undersökning som genomförts av Sveriges förenade studentkårer, SFS.

I Studentbarometern har 6 642 studenter fått svara på frågor kring lagen om likabehandling av studenter och om de känt sig illa behandlade under sin utbildning. SFS har valt att inte direkt ställa frågan om studenten känt sig diskriminerad, därför att det kan ta emot att använda så starka ord om egna upplevelser.

Enligt barometern känner närmare hälften av studenterna inte till likabehandlingslagen. Fyra av tio säger att de inte fått någon information om lagen av sitt lärosäte och sju av tio vet inte vart de ska vända sig om de råkar ut för diskriminering.

– Lärosätena måste se till att arbetet mot diskriminering blir en naturlig del av all annan verksamhet, säger SFS ordförande Elin Rosenberg i ett pressmeddelande.

Ungefär var femte student – 20 procent av kvinnorna och 16 procent av männen – säger att de har känt sig illa behandlade under sin utbildning. Enligt SFS är det fler kvinnor än män, fler homo- och bisexuella än hetersexuella, fler funktionshindrade än icke funktionshindrade och fler med annan etnisk bakgrund än svensk som svarat att de blivit illa behandlade.

– Det är inte okej att det är så många studenter som har känt sig illa behandlade under sin utbildning. Om det har varit fråga om diskriminering är det dessutom nästan hälften av studenterna som inte känner till att det är olagligt, säger Elin Rosenberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA