ST-protest mot ”storebrorssamhället”

ST2008-06-18

ST inom universitet och högskolor protesterar mot FRA-lagen. I ett uttalande krävs att samtliga riksdagsmän ska rösta nej till regeringens övervakningsförslag.

”Vi ser ett ’storebrorssamhälle’ växa fram” om riksdagen röstar för att införa allmän avlyssning av alla i Sverige, förklarar ST-avdelningens styrelse i sitt uttalande.

Det är riktat mot att Försvarets Radioanstalt, FRA, ska få uppdraget att avlyssna all kabelburen kommunikation som passerar landets gränser.

”Ingen domstol kommer att vara iblandad. Ingen brottsmisstanke krävs för att avlyssnas. Även regeringen och myndigheter ges befogenheter att söka i den privata kommunikationen. Lagen öppnar för nya, godtyckliga användningsområden. Materialet kan dessutom lätt missbrukas eller hamna i fel händer”, heter det i i uttalandet.

Där konstateras också att källskydd och meddelarfrihet blir tomma ord om media övervakas. Bådadera är oerhört viktiga för STs medlemmar om de som anställda ska kunna påtala missförhållanden inom staten. Även för forskningen är garanterad anonymitet fundamental, heter det vidare.

Enligt uttalandet är lagen i sig ett allvarligt hot mot det öppna och fria samhället. ”Och i länder där regeringar redan övervakar sina medborgare brukar också fackföreningar vara föremål för sådant intresse.”

Uttalandet antogs vid avdelningsstyrelsen planeringskonferens i Tällberg.

Efter gårdagens riksdagsdebatt återremitterades förslaget till riksdagens försvarsutskott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA