STs ordförande oroas av S-utspelet

STATSFÖRVALTNINGEN2014-01-22

»Oroande och i avsaknad av verklighetsförankring!« STs ordförande Britta Lejon rasar mot Magdalena Anderssons utspel om att spara på de statliga myndigheterna. Hon undrar också varför man inte kontaktat ST.

Av:  Eva Spira

Britta Lejon säger att det är djupt oroande att Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena

Andersson
vill genomföra stora nedskärningar i staten utan hänsyn till vilka konsekvenser det får för samhällsservicen.

– Utspelet är slarvigt och saknar fokus på kvalitet. Varifrån tror Magdalena Andersson att hon ska ta de här pengarna? Från Trafikverket, Polisen, Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan? Människors tilltro till viktiga statliga verksamheter minskar och det här är knappast vad svensk statsförvaltning behöver, säger hon.

Britta Lejon tycker visserligen att det är bra att Magdalena Andersson sagt att anställda inte ska sägas upp, men hon tror inte att IT-satsningar och byte av lokaler ger de stora besparingar som Socialdemokraterna eftersträvar.

– Vi räknar med att statsförvaltningen behöver minska med mellan 15 000 och 17 000 anställda om man ska klara nedskärningar i storleksordningen 10 miljarder.

I ett pm skriver Socialdemokraterna att man i arbetet med att utveckla den offentliga sektorn träffat myndighetschefer, utredare och experter, ordnat seminarier och gjort studieresor i Europa.

– Varför hörde de inte av sig till oss innan de gick ut med förslaget? undrar Britta Lejon som nu har bett om ett möte med Magdalena Andersson.

Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon.

Sparåtgärder med Danmark som förebild

  • En dansk modell med budgetgenomlysningar är Socialdemokraternas förebild. Den ska genomföras av finansdepartementet i samarbete med myndighetsledning och berört fackdepartement.
  • I Danmark är målet att spara 12 miljarder danska kronor. Magdalena Andersson har inte uttalat någon summa för Sveriges del, men hennes förhoppning är att motsvarande effektiviseringar kan göras här.
  • Enligt förslaget ska det inrättas en självständig expertenhet med 8–10 årsarbetskrafter under finansministern. Gruppen ska under en fyraårsperiod se över de 20 största myndigheterna.
  • I ett pm hänvisar Socialdemokraterna till en rapport från konsultbyrån McKinsey & Company enligt vilken flera myndigheter ska ha visat att det är möjligt att lyfta produktiviteten i flera funktioner med 25–30 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA