S hoppas spara miljarder på staten

STATSFÖRVALTNING2014-01-10

Socialdemokraterna vill göra stora besparingar på de tjugo största myndigheterna. ”Jag är mycket förvånad att man så slarvigt avfärdar medborgarnas behov av statens tjänster”, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST i en kommentar.

Det var i gårdagens Aktuellt som Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, berättade att vid en valseger kommer hon att låta finansdepartementet göra budgetgenomlysningar av de 20 största myndigheterna. Förhoppningen är att spara tio miljarder kronor.

Förslaget är inspirerat av Danmark där målet är att spara 12 miljarder danska kronor i statsförvaltningen.



”Det kan absolut innebära personalminskningar men i dagsläget är det så pass hög omsättning på de stora myndigheterna att det bör kunna ske genom naturliga avgångar”, säger Magdalena Andersson till Aktuellt.



Förutom att dra ned på personal räknar hon med att myndigheterna ska kunna spara genom effektivare IT-system och lägre lokalkostnader.



Pengarna ska användas för att finansiera vallöften som 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa och mindre klasser i grundskolan.



Britta Lejon, förbundsordförande i ST, är kritisk till Socialdemokraternas planer och menar att det snarare är mer resurser som behövs.



”Se bara på Arbetsförmedlingen som har att hantera en rekordarbetslöshet och Försäkringskassan med enormt många ärenden. För att inte tala om hela järnvägsinfrastrukturområdet som behöver investeringar – inte nedskärningar. Nedskärningsplanerna stämmer inte överens med våra medlemmars verklighet”, kommenterar Britta Lejon utspelet.

Sparåtgärder med Danmark som förebild

  • En dansk modell med budgetgenomlysningar är Socialdemokraternas förebild. Den ska genomföras av finansdepartementet i samarbete med myndighetsledning och berört fackdepartement.
  • I Danmark är målet att spara 12 miljarder danska kronor. Magdalena Andersson har inte uttalat någon summa för Sveriges del, men hennes förhoppning är att motsvarande effektiviseringar kan göras här.
  • Enligt förslaget ska det inrättas en självständig expertenhet med 8–10 årsarbetskrafter under finansministern. Gruppen ska under en fyraårsperiod se över de 20 största myndigheterna.
  • I Socialdemokraternas pm hänvisas till en rapport från konsultbyrån McKinsey & Company enligt vilken flera myndigheter ska ha visat att det är möjligt att lyfta produktiviteten i flera funktioner med 25–30 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Peter (ej verifierad) ons, 01/15/2014 - 21:37
Det är bra att ST som vårt fackförbund står upp för våra jobb inom staten och ifrågasätter Socialdemokraternas förslag att spara in cirka 10 miljarder på färre anställda vid de 20 största myndigheterna i Sverige. Sverige behöver fler jobb, inte färre. Alla som idag arbetar på statens och medborgarnas uppdrag vet att någon större luft inte finns i systemen, vi får ofta stressa på rätt bra för att hinna med och vi behöver inte färre kollegor. Det sker redan idag effektiviseringar ständigt för att kunna möta alla nya uppgifter och uppföljningar som efterfrågas och med många år av urholkade pris- och lönekompensationer behöver vi inte förslag från det ledande oppositionspartiet som vill ges oss betydligt mindre pengar till våra verksamheter. Den här frågan får inte glömmas bort och jag hoppas att ST driver på under hela valrörelsen tills Socialdemokraterna kastar sitt förslag i papperskorgen.
Inlagt av Anders (ej verifierad) ons, 01/22/2014 - 22:18
Bra Britta! Som förtroendevald i ST ser jag varje dag hur våra medlemmar sliter för att få ihop dagarna. Vi sitter på en arbetsbörda som inte motsvarar den arbetstid vi har och då få till sig detta känns inte bra. Att vi skall vara effektiva är självklart med då skall vi också få förutsättningar för de. På AF har vi en detaljstyrning av sällan skådat slag just nu. Effektiv verksamhet JA men inte till priset av fler sönderjobbade medarbetare!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA