Stort missnöje i Italien

ITALIEN2007-10-29

De offentligt anställda i Italien är rejält besvikna på regeringen. Antalet visstidsanställda ökar, och några pengar till avtalade lönehöjningar har inte avsatts.

Av:  Kristina Wallin

I fredags den 26 oktober genomfördes en generalstrejk och en stor demonstration i Rom med omkring 100 000 deltagare. De offentligt anställda i Italien är mycket besvikna på premiärminister Romano Prodi och hans center-vänsterregering. Den främsta orsaken är att det aldrig finns några pengar till löneförhöjningar, trots att nya kollektivavtal skrivs under. Missnöjet har också sin grund i en ständigt ökande andel visstidsanställda, samt att utlovade reformer av den offentliga sektorn aldrig blir av.

– Nu måste det vara slut på att regeringen driver med oss. Vi vill inte längre sätta oss ner i låtsasförhandlingar för att sedan nå låtsasavtal som regeringen inte följer, förklarade en av talarna på demonstrationen, Luigi Angeletti, ordförande för fackförbundet Uil.

De senaste åren har förbunden fått avtal underskrivna, om än med stora förseningar. Men sedan har regeringarna inte betalat de avtalsenliga löneförhöjningarna. Därför vill de tre stora förbunden Cgil, Cisl och Uil nu inte förhandla med regeringen, om den inte i förväg avsätter pengar för den offentliga sektorn. Förra veckans strejk utlystes alltså redan innan avtalsförhandlingarna ens kommit igång. 80 procent av alla statligt anställda deltog, utan ersättning för utebliven inkomst.

En viktig fråga för fackförbunden är också visstidsanställningarna. Detta är i dag den vanligaste anställningsformen i Italien, och den används i stor omfattning även inom den offentliga förvaltningen. De sociala avgifterna för dessa anställningar är nämligen lägre – och även den sociala tryggheten för de anställda. Frågan anses så viktig att den till och med skulle kunna fälla regeringen.

Förra veckan var full av demonstrationer och protester i Italien. På det hela taget är många italienare missnöjda med regeringens arbete. Några av åskådarna längs gatorna ropade till de demonstrerande att strejkerna kan få regeringen på fall.

– Det är inte vårt problem. Vi trodde att detta var en regering som stod på vår sida, men i stället blir det bara värre hela tiden, konstaterade en av deltagarna med skylten ”visstidsanställd” på jackan.

Fredagens generalstrejk var den första som de anställda i den offentliga sektorn har genomfört mot Romano Prodis regering. Många i tåget var splittrade inför tanken på att strejka och demonstrera mot en regering som de helst inte vill se falla.

– Vi genomförde sex strejker mot Berlusconis regering, och jag hoppas verkligen att vi slipper slå det rekordet. Vi är beredda att strejka igen, men nu hoppas vi att regeringen inser att de måste ändra inriktning, säger Salvatore Bosco, ordförande för ett av de största facken för offentligt anställda, Uil-PA.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA