Största manifestationen i Frankrike på tio år

FRANKRIKE2006-03-29

Gårdagens manifestationer i Frankrike mot en ny ungdomslag samlade fler personer än vad någon protestaktion gjort sedan tio år tillbaka. Många av deltagarna var offentliganställda.

– Jag är främst här för våra barns skull, säger Jean-Marc Heyert och pekar på en grupp ungdomar, som bär på en banderoll i ett demonstrationståg i Metz.

Mellan en och tre miljoner demonstranter deltog i manifestationerna enligt polisens, respektive fackförbundens siffror.

Missnöjet är starkt mot ett parlamentsbeslut, som gör att privata företag kan provanställa personer under 26 år i två års tid.

Men de många offentliganställda, som både deltar i demonstrationer och endagsstrejker, säger att de inte bara protesterar av solidaritetsskäl.

– Uppluckringen av anställningstryggheten är på sikt ett hot mot alla löntagare, även de offentliganställda, säger Jean-Marc Heyert, som arbetar på järnvägsbolaget SNCF och dessutom är domare i arbetsdomstolen.

– Där ser jag hur företagsledare trixar för att göra sig av med anställda. Skurkaktiga arbetsgivare behöver inte nya vapen, säger han.

En ingrediens i ungdomskontrakten, som har upprört många fransmän och fransyskor, är att arbetsgivarna kan göra sig av med löntagaren helt utan motiv.

Regeringen har försvarat beslutet med att ungdomar från utsatta kvarter ska få ökade möjligheter att få jobb. Men fackförbunden säger att det inte är mer otrygghet på arbetsmarknaden som behövs idag, särskilt inte bland utsatta grupper.

De hävdar också att även offentliga arbetsgivare allt oftare utnyttjar tillfällig arbetskraft, som går på privata kontrakt.

– Postens ledning har lovat att minska antalet osäkra kontrakt. I och med reformen sänder regeringen ut ett budskap, som går stick i stäv mot detta. Vi håller på att ta ett steg hundra år tillbaka.

Det säger Jean-Pierre Demouy, som trots att han arbetar inom direktionen för Posten också strejkade mot den omstridda reformen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA