Annons:

Stora brister i arbetet med hot och våld på SiS

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-10-17

Det finns omfattande brister i arbetsmiljöarbetet vad gäller hot och våld på SiS-hemmen, konstaterar Arbetsmiljöverket efter flera inspektioner. Myndigheten överväger nu ett föreläggande mot SiS, Statens institutionsstyrelse.

Arbetsmiljöverket har genomfört inspektioner på tio olika SiS-hem, efter sammanlagt 95 anmälningar om hot och våld mot anställda på SiS under förra året. Det framgår av en underrättelse som skickats till SiS huvudkontor, som Publikt tagit del av.

Inspektionerna genomfördes under april och maj i år, och Arbetsmiljöverket har även haft ett möte på SiS huvudkontor med representanter för HR på myndigheten och ansvariga chefer för ungdoms- och missbruksvård.

Inspektionerna visar på omfattande brister i arbetsmiljöarbetet vad gäller våld och hot mot de anställda. Det handlar bland annat om att orsakerna bakom de tillbud och händelser med våld och hot som anmälts inte alltid utreds, ibland för att det inte finns tid och i flera fall för att chefer inte har känt till att orsaker ska utredas.

Flera allvarliga händelser som anmälts kan kopplas till hur lokaler och utomhusmiljöer på SiS-hemmen är utformade, och de föremål som finns där. Arbetsmiljöverket konstaterar att det delvis saknas undersökningar och riskbedömningar av lokaler, utemiljöer, möbler, fasta inventarier som dörrar och glasrutor samt lösa föremål. Vid inspektionerna hittades bland annat utemöbler i trä och grillar som inte riskbedömts.

Flera institutionschefer uppger också att det saknas återkoppling från central nivå gällande risker för våld och hot som är kopplade till lokalerna, och som ligger över chefernas befogenheter.

”Vissa av riskerna hade lyfts av tidigare institutionschef och för första gången varit aktuellt för 2–3 år sedan utan att återkoppling skett”, skriver Arbetsmiljöverket i underrättelsen.

Enligt Arbetsmiljöverket saknas också riskbedömningar och instruktioner för vissa generella arbetsuppgifter som de anställda utför. Det handlar bland annat om kontroll och omhändertagande av alkohol och narkotika, kroppsvisitationer, enskilt arbete, och situationer då ungdomar eller klienter attackerar arbetstagare eller bråkar med varandra.

Arbetsmiljöverket har även funnit brister i riskbedömningar av enskilda individer och i utbildningen av anställda vad gäller riskfyllda situationer. Inspektionerna visar också att de som har arbetsmiljöuppgifter på SiS-hemmen saknar kunskap och kompetens, och att det finns brister i uppföljningen av arbetsmiljöarbetet.

Nu överväger Arbetsmiljöverket att förelägga SiS att åtgärda bristerna senast den 5 mars 2025.

Arbetsmiljöverket har tidigare genomfört en liknande inspektion mot SiS under 2021 och 2022, som rörde allvarliga tillbud och olyckor. Den inspektionen ledde till ett föreläggande från Arbetsmiljöverket där det ställdes flera krav på förbättringar av säkerhetsarbetet, bland annat gällande rutiner för riskbedömningar av klienter, utbildning om hot- och våldssituationer, larm, säkerhetsrutiner och ensamarbete. Ärendet avslutades efter att SiS redovisat åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Men nu riskerar myndigheten alltså ett nytt föreläggande och vite ifall bristerna i arbetsmiljön inte åtgärdas.

SiS har fram till 1 november på sig att lämna synpunkter på Arbetsmiljöverkets krav, därefter kommer myndigheten att fatta beslut.

Arbetsmiljöverket har inte ställt några krav mot de olika institutionerna, utan sammanställt bristerna och redovisat dem vid ett möte på SiS huvudkontor i juni.

Dessa hem har granskats

De SiS-hem som Arbetsmiljöverket har inspekterat är:

  • SiS Ungdomshem Råby
  • SiS Ungdomshem Hässleholm
  • SiS Ungdomshem Långanäs
  • SiS Ungdomshem Folåsa
  • SiS Ungdomshem Stigby
  • SiS LVM-hem Hornö
  • SiS LVM-hem Fortunagården
  • SiS Ungdomshem Johannisberg, enhet Sävstagården
  • SiS Ungdomshem Eknäs
  • SiS Ungdomshem Ljungbacken

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA