Mer än 6 av 10 på SiS har utsatts för hot och våld
Över 60 procent av STs medlemmar på Statens institutionsstyrelse, SiS, uppger att de utsatts för hot och våld. Arbetsmiljöverket har funnit omfattande brister i arbetsmiljöarbetet vid inspektioner på tio SiS-hem. ”Det finns en stor kunskapsbrist gällande arbetsmiljö hos cheferna”, säger Thord Jansson, avdelningsordförande för ST inom SiS.
I STs arbetsmiljöundersökning uppger 61 procent av ST-medlemmarna på SiS att de personligen har utsatts för hot och våld under det senaste året. Nära en tredjedel känner till en kollega som blivit utsatt. Totalt uppger 82 procent att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen.
Arbetsmiljöverket har nyligen genomfört inspektioner på tio olika SiS-hem, efter sammanlagt 95 anmälningar om hot och våld mot anställda på SiS under förra året. De brister som upptäckts är bland annat att orsakerna bakom tillbud och händelser med våld och hot inte alltid utreds, ibland för att det inte finns tid och i flera fall för att chefer inte har känt till att orsakerna ska utredas. Det saknas också riskbedömningar och instruktioner, enligt Arbetsmiljöverket.
– Jag är inte speciellt förvånad. Vi har tidigare påpekat att det finns en stor kunskapsbrist gällande arbetsmiljö hos cheferna, och det är bland annat det som Arbetsmiljöverket har slagit ned på, säger Thord Jansson, avdelningsordförande för ST inom SiS.
SiS vill just nu inte närmare kommentera resultatet av inspektionerna.
– Vi kommer att lämna vårt svar till Arbetsmiljöverket senast den 1 november, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på SiS, till Publikt.
STs arbetsmiljöundersökning visar att fler än hälften av ST-medlemmarna anser att de förebyggande insatserna mot hot och våld på SiS är otillräckliga.
Enligt Thord Jansson har SiS försökt göra utbildningsinsatser, men bristen på personal på myndigheten gör det svårt för alla anställda att hinna genomföra utbildningarna.
– Försvinner ordinarie personal från verksamheten för utbildning så måste de ersättas, och det är inte alltid det finns vikarier som kan ersätta. Vi har märkt att anställda inte alltid går ens de obligatoriska utbildningarna, säger han.
Thord Jansson anser att arbetsmiljökunskapen måste öka hos både chefer och medarbetare. De allvarliga hoten och våldet blir nämligen allt vanligare, understryker han.
– Numera är det inte bara på arbetsplatsen medarbetare blir hotade. Det förekommer även att de blir uppsökta utanför jobbet, vilket sällan eller aldrig hände förut.
Han efterlyser också ett närmare samarbete med andra myndigheter, bland andra Polisen och Säkerhetspolisen, om hur anställda ska agera vid allvarliga hot.
– I vissa situationer är det inte SiS utan Säpo som säger att det inte är lämpligt att en anställd återvänder till sitt hem, att personen behöver skyddad identitet. Vi har tyvärr ibland haft diskussioner om vem som ska stå för flyttkostnader i de fallen, säger Thord Jansson.
Ett närmare samarbete med psykiatrivården skulle också hjälpa, tror Thord Jansson. Många av ungdomarna på SiS-hemmen har psykiska problem, vilket ibland leder till hotfulla och våldsamma situationer.
– En del av de här ungdomarna skulle egentligen behöva vara inom psykiatrivården, men på grund av att de är så utåtagerande vill psykiatrin inte ta emot dem. Vi behöver en mer integrerad vårdkedja och ett tätare samarbete mellan kommun och regioner. Vi på SiS behöver också vidareutbildning inom psykiatri.
ST inom SiS vill även se lagändringar. Det handlar bland annat om de intagnas tillgång till mobiltelefoner, men också om rätten för personal att göra visitationer.
– Som det är nu har vi inte rätt att visitera ungdomar och klienter om vi är ute på resa, utan bara när vi är på institutionen. En lagändring är på gång, men frågan är om den kommer gälla alla säkerhetsklasser, säger Thord Jansson.
Stefan Eriksson, vice avdelningsordförande för ST inom SiS, tycker att medarbetarskyddet behöver stärkas generellt.
– Det behövs ett stärkt skydd när medarbetarna behöver använda särskilda befogenheter. Man är så otroligt utsatt i det här jobbet, säger han.
Både Stefan Eriksson och Thord Jansson anser också att enheterna på SiS-hemmen borde bli mindre. Färre ungdomar per enhet leder till färre hotfulla situationer, menar de.
– När vi har gått ned i antal ungdomar minskar incidenterna drastiskt, säger Thord Jansson.
– Mindre grupper ger också en mer positiv utvecklig av behandlingsarbetet, säger Stefan Eriksson.
Att minimera ensamarbetet skulle också leda till färre fall av hot och våld, framhåller de. I slutändan är det en fråga om resurser, konstaterar Thord Jansson.
– Vi har inte tillräckligt med personal, det uppstår konflikter om vårdbehov kontra säkerhet. Jag tror att SiS vill bli en mer attraktiv arbetsgivare, men då måste man få högre löner och bättre scheman. Och en trygg arbetsmiljö, där folk inte är rädda när de går till jobbet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.