Stöd till nedläggning av tingsrätter upprör

DOMSTOL2007-10-23

Kjell Johansson, ST-medlem vid Lycksele tingsrätt, är besviken på ST. Orsaken är att förbundet i ett remissvar tillstyrker förslaget att lägga ned fyra tingsrätter i Norrland.

–Det är skandalöst! Dessutom skriver man att det ska ske snabbt. Hur kan ST ställa sig bakom detta? säger Kjell Johansson.

I ett brev till STs förbundsordförande Annette Carnhede skriver han att remissvaret har ”skapat vrede och frustration” bland de medlemmar som drabbas av nedläggningarna. Han anser, tvärtemot vad ST skriver i yttrandet, att förslaget inte är positivt ur arbetsmiljö- och medborgarsynpunkt.

Kjell Johansson menar att risken för arbetslöshet bör vägas in i remissvaret. Än starkare reagerar han på att ST inte redogör för hur man kommit fram till att förslaget är bra ur ett medborgarperspektiv.

–Hur kan det vara bra för medborgarna att det inte finns rättskipning för en stor del av landet? Det framgår inte av STs svar. Med färre tingsrätter ökar avstånden och därmed resandet för anställda och övriga som deltar i domstolsförhandlingar.

Det svar han fått från sin förbundsordförande har också retat upp honom. Där hänvisar Annette Carnhede till att ST i remissvaret anser att ett antal frågor måste analyseras ytterligare, däribland personalkonsekvenserna.

–Floskler, anser Kjell Johansson. Det visar att förbundet inte har satt sig in i frågan.

Kan inte ta ställning för orter

Annette Carnhede förklarar att det är svårt för ST som fack att ta ställning för eller mot orter.

–Vi måste ta upp de principiella konsekvenserna. Helst vill vi i ST ha kvar alla arbetsplatser och jobb men tyvärr ser inte verkligheten och vardagen ut så.

Men Kjell Johansson är också kritisk till hur hans avdelning, ST inom Sveriges Domstolar, hanterat frågan. Av den anledningen lämnade han avdelningsstyrelsen för något år sedan.

–Styrelsen har varken tagit ställning för eller mot att tingsrätter läggs ned i Norrlandslänen. Jag har förklarat att jag inte kan acceptera den inställningen.

I stället borde facket varit drivande och startat en debatt på varje tingsrätt om den framtida domstolsorganisationen, anser han.

–I avdelningens eget yttrande har vi påpekat att det saknas en personalanalys. Finns inte det vet vi inte vad som händer och då är det vår policy att inte ta ställning, säger avdelningsordföranden Anette Jellve.

Kjell Johanssons arbetsplatsklubb vid Lycksele tingsrätt har skickat in ett eget – till utredningsförslaget kritiskt – yttrande till justitiedepartementet.

Fyra ska läggas ned

I våras kom en utredning som föreslår att polis, åklagare, domstol och kriminalvård bör samlas på en ort i fem Norrlandslän. Enligt förslaget läggs tingsrätterna ned i Lycksele, Skellefteå, Hudiksvall och Haparanda. ST är positivt till förslaget men vill att personalkonsekvenserna och frågan om civilmålsprocesser analyseras mer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA