Annons:

Svenska flygplatser bolagiseras

LUFTFART2009-09-17

Luftfartsverkets flygplatser förs över till ett eller flera statliga bolag, enligt ett förslag som regeringen lägger till riksdagen i dag. Verkets ledning välkomnar beslutet, men ST är kritiskt.

Bolagiseringen genomförs tidigast 1 april nästa år. Bolaget eller bolagen ska ägas helt av staten och ansvara för drift, utveckling och finansiering av flygplatserna. På sikt ska det finnas tio nationella flygplatser i den ombildade verksamheten, det regeringen kallar ”nationellt basutbud”. Övriga flygplatser säljs ut.

Förändringen föreslogs i en utredning 2007. Enligt utredaren blir verksamheten effektivare, och samarbetet med utomstående parter anses också bli enklare.

Utredningen föreslog att även flygtrafiktjänsten, flygledningen, skulle föras över till ett separat bolag. Men enligt ett pressmeddelande från näringsdepartementet ska flygledningen ligga kvar i affärsverket.

Luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke säger i ett pressmeddelande att beslutet är efterlängtat och logiskt, och underlättar fokusering på respektive kärnverksamhet.

”En förestående konkurrensutsättning av torntjänsten är ytterligare ett skäl till en delning. De fördelar den kan medföra för både köpare och säljare gör att det är bättre att flygtrafiktjänsten är fristående från flygplatserna” säger Lars Rekke.

STs företrädare ser dock inga fördelar.

– Affärsverket har fungerat väl och det finns ingen anledning att bolagisera av ekonomiska skäl, kommenterar Lennart Dahlin, vice ordförande i ST inom Luftfartsverket.

Facket befarar att villkoren för de anställda försämras vid en bolagisering, och att insynen i verksamheten blir mindre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA