Utredning vill lägga ned fyra tingsrätter i norr
Polis, åklagare, domstol och kriminalvård bör samlas på en ort i varje Norrlandslän, föreslår en utredningsgrupp. Förslaget innebär att fyra tingsrätter läggs ned.
Motiven till förslagen är framför allt att öka säkerheten och minska resandet för myndigheternas personal. För kriminalvården handlar det om att komma ifrån en del av fångtransporterna mellan domstol och häkte. Och de mindre domstolarna har ofta svårt att ordna tillräckliga säkerhetsarrangemang.
Av de fyra rättsvårdande myndigheterna är polisen den viktigaste från ett medborgarperspektiv, enligt utredningen. Därför bör polisen behålla sin närvaro där man finns i dag. Däremot minskas antalet domstolar.
Det innebär att medborgarna ofta måste resa längre. Men enligt utredningen gör det inte så mycket, eftersom bara 16 procent av Sveriges invånare någon gång behöver besöka en tingsrätt.
Fyra tingsrätter läggs ned
Förslaget gäller fem Norrlandslän, och där ska alla de fyra myndigheterna finnas i Gävle, i Sundsvall eller Härnösand, i Östersund, i Umeå och i Luleå.
Därutöver ska det finnas tingsställen, domstolar som bemannas enbart vid rättegångar, på orter som har underlag för minst två brottmålsrättegångar i veckan. Fyra tingsrätter läggs ned: Lycksele, Skellefteå, Hudiksvall och Haparanda.
Vittnen ska slippa resa
För att underlätta för medborgarna bör videoutrustning på sikt finnas vid alla tingsrätter, tingsställen och hovrätter, så att vittnen och målsägande inte alltid behöver resa till orten där rättegången hålls.
STs avdelning inom domstolarna har ännu inte tagit ställning till förslaget. Men avdelningen har som enda fackliga organisation krävt att regeringen gör en analys av personalkonsekvenserna och därefter skickar förslaget på remiss.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.