Facket vittnar om lättnad på länsstyrelsen
”Många känner en stor lättnad. Nu kan vi äntligen börja arbeta som vi ska som statlig myndighet”. Så beskriver Ulrika Holmström, styrelseledamot i ST-sektionen vid Länsstyrelsen i Stockholms län, personalens reaktion på regeringens besked att Anna Kinberg Batra får lämna posten som landshövding i Stockholm.
Regeringens besked att landshövding Anna Kinberg Batra tvingas lämna sin post kom dagen efter den mycket hårda kritik som Justitieombudsmannen, JO, framförde i torsdags förra veckan. I sitt beslut konstaterade JO att Anna Kinberg Batras agerande vid tre rekryteringar bröt mot grundlagens krav på saklighet. När en kvinna vars barn landshövdingen är gudmor till anställdes på en nyinrättad tjänst som planeringschef bröt förfarandet dessutom mot grundlagens krav på opartiskhet, slog JO fast.
– Vi blev väldigt lättade när vi fick det här beskedet. Det är skönt att veta att det går en gräns någonstans för vad man kan göra. Hon gick ju långt över den gränsen. Det är inte rimligt att man kan sitta som myndighetschef om man bryter mot så grundläggande regelverk, säger Ulrika Holmström, ledamot av STs sektionsstyrelse på länsstyrelsen.
Personalens kritik har inte enbart rört de händelser som föranlett kritik från Justitieombudsmannen.
– För oss är det här toppen av ett isberg. Vi har haft många och långa samtal i ett och ett halvt års tid också kring arbetsmiljön, säger Karolina Embring, som även hon sitter i ST-sektionens styrelse.
Anna Kinberg Batras ledarskap beskrivs som arrogant gentemot tjänstemännen på länsstyrelsen.
– Vi har sällan varit med om att bli ifrågasatta på ett sådant sätt att det är obehagligt att föredra ärenden. Vi är vana vid, och välkomnar, sakliga och även kritiska diskussioner kring våra bedömningar. Men Anna Kinberg Batras ledarstil har i stället skapat nervositet och osäkerhet både bland handläggare och chefer, säger Karolina Embring.
Som landshövding har Anna Kinberg Batra även påverkat ärendeberedningen, enligt ST. Karolina Embring tycker att det formuleras väl i en skrivelse till Regeringskansliet som huvudskyddsombudet och Saco-S ordförande vid Länsstyrelsen i Stockholms län står bakom:
”Hon visade tidigt att hon ville vara högst beslutande i många av våra ordinära ärenden. Hon har i flera fall gått emot en enig grupp av sakkunniga handläggare, däribland erfarna jurister. I stället för saklighet och opartiskhet har vi upplevt en myndighetschef som politiserat utgången av våra ärenden.”
– Det har också gjort beslutsprocesserna längre och handläggningen stressigare, säger Ulrika Holmström.
Nu ser de fackliga företrädarna fram emot resultatet av den arbetsmiljöutredning som påbörjats.
– Vi förväntar oss också att en ny länsledning ska ta frågorna om arbetsmiljö och vikten av att följa regler och rutiner på största allvar, och att man inleder ett utvecklingsarbete kring rutiner för rekrytering i samverkan med de fackliga organisationerna, säger Ulrika Holmström.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.