ST tvistar inte om semesterregler

DISKRIMINERING2009-03-25

ST kommer inte att föra medlemmen Andreas Olofssons talan när det gäller frågan om huruvida statens semesterregler är åldersdiskriminerande. Det framgår av STs yttrande till Diskrimineringsombudsmannen.

– Vi kan inte driva något som enligt vår och andra experters bedömning inte har någon rättslig grund, säger STs förbundsjurist, Anders Hult.

Han berättar att förbundet gjort en gedigen genomgång av frågan. Inte i något av de underlag ST granskat görs bedömningen att semesterreglerna skulle strida mot EG-rätten, som är grunden för förbudet mot åldersdiskriminering i nya diskrimineringslagen som infördes vid årsskiftet.

Efter Andreas Olofssons anmälan till DO har förhandlingskartellen Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, låtit experter på EG-rätt utreda frågan.

– Deras slutsats är att det inte är sannolikt att EG-domstolen skulle finna att semesterreglerna utgör olaglig diskriminering, säger Anders Hult.

Starkare än så kan inte en juridisk formulering vara, konstaterar Torsten Nilsson, även han förbundsjurist på ST. 

– Jag är inte förvånad, säger Andreas Olofsson. Jag hade inte förväntat mig något annat. Det är en komplicerad fråga.

Bakgrunden är att Andreas Olofsson har anmält staten till Diskrimineringsombudsmannen för åldersdiskriminering på grund av att yngre har kortare semester än äldre.

Saken kompliceras av att ST skrivit under gällande kollektivavtal med de regler som Andreas Olofsson kritiserar.

Och eftersom ST avstår att påkalla tvisteförhandling mot staten för brott mot diskrimineringslagen är det nu upp till DO att göra en bedömning av om man ska gå vidare mot staten. Enligt Annika Höög, handläggare på DO, är det en komplicerad fråga, varför DO tidigast kan ta ställning i frågan framåt sommaren.

– Oavsett vad ST kommit fram till och oavsett vad DO kommer att komma fram till är jag nöjd med att frågan diskuterats och debatterats, säger Andreas Olofsson.

Han säger att han kommer att fortsätta driva frågan och han hoppas att ST tar upp den i nästa avtalsförhandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsrätt EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA