Därför anmälde jag staten

DEBATT: DISKRIMINERING2009-02-03

Det är åldersdiskriminering att semesterlängden hänger på åldern, anser Andreas Olofsson och anmälde staten till DO. Här berättar han om och bemöter de reaktioner han fått.

Jag kunde aldrig ha anat att min anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, skulle få så mycket uppmärksamhet som den har fått. Jag skrev till DO i början av januari eftersom jag vill ha utrett om semesterreglerna i kollektivavtalet på statens område är förenliga med den nya lagstiftningen om åldersdiskriminering.

Debatten som följt min anmälan har tyvärr mest handlat om skrämselpropaganda och missförstånd. Jag har dessutom fått ta emot ett antal hårda personliga påhopp, vilket jag tycker känns tråkigt. Anmälan handlar inte i sig om min person. Jag har tvärtom försökt att föra en principiell diskussion om hur semesterreglerna borde vara uppbyggda. Tusentals personer i statens tjänst under 40 år drabbas negativt av dagens utformning.

Jag skrev till DO eftersom jag vill att principen med lägre antal semester¬dagar för yngre ska prövas mot den nya lagen. Jag ser inte själv att det går att motivera varför det enbart ska vara ålder som avgör hur många semesterdagar en person får. Dessutom undrar jag vad det är som gör att gränserna går just vid 30 och 40 år?

Många som har kommenterat min anmälan på olika internetsidor eller direkt till mig har påpekat att de tycker att de är värda mer semester efter många år i yrkeslivet. Jag har viss förståelse för det argumentet. Men nuvarande regler handlar inte om semester efter antalet tjänstgöringsår eller förtjänst, utan enbart om vilken ålder en person har. En 39-åring som har arbetat i statens tjänst i 15 år har färre semesterdagar än en nyanställd 40-åring. Jag tycker inte att det är rimligt.

En annan farhåga som många har uttryckt är att alla äldre kommer att förlora semesterdagar om min anmälan vinner DOs gillande. Jag håller inte med om det påståendet.

Själva syftet med en diskrimineringslag är att förbättra – inte försämra. Färre semesterdagar för personer över 40 år kan alltså aldrig bli en direkt effekt av min anmälan, oavsett vad rubrikerna i en del tidningar säger.
Däremot kan Arbetsgivarverket komma att driva frågan i nästa avtalsrörelse, men det har de gjort länge, så det är ingen nyhet. Om inte ST och övriga fackliga organisationer undertecknar ett kollektivavtal med färre semesterdagar för äldre kommer det alltså inte att bli så.

En del påpekar också att det är omöjligt att kunna ge alla statsanställda 35 semesterdagar. Hur man praktiskt sett ska hitta en lösning som inte försämrar, men som samtidigt är mer rättvis än nuvarande regler, blir upp till Arbets¬givarverket och facken att avgöra vid nästa förhandling. Ett alternativ är att man bestämmer att fler tjänstgöringsår ger ökat antal semesterdagar. Eller så kan staten gå med på att alla trots allt får 35 dagar, eftersom ekonomiskt utrymme kan skapas då en stor andel statsanställda kommer att gå i pension under de kommande åren.

Jag är hoppfull om att vi kommer att få se en mer rättvis semesterfördelning framöver. På många andra avtalsområden gäller redan principen om lika semester till alla. Jag tror att det finns en lösning som gör att yngre får del av semesterdagar på samma villkor som övriga, utan att arbetstagare som jobbat länge ska förlora semesterdagar.

Andreas Olofsson

Debatten som följt min anmälan har tyvärr mest handlat om skrämselpropaganda och missförstånd, skriver arbetsförmedlaren Andreas Olofsson.
Bild: Hans Runesson
Debatten som följt min anmälan har tyvärr mest handlat om skrämselpropaganda och missförstånd, skriver arbetsförmedlaren Andreas Olofsson.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Matte S (ej verifierad) tors, 02/05/2009 - 12:58
Är det inte lika mycket åldersdiskriminering att människor som arbetat uppemot 50 år inte ska få längre tid att återhämta sig. Vad som är verklig diskriminering är att lönerna skiljer sig så mycket mellan olika grupper. En industriarbetare med mellan 40 och 50 år i yrket tjänar omkring 20, 22 000 per år medan en ung person med ett par år som yrkesverksamma inom data och aktiemarknaderna tjänar 40, 50 000! Snacka om diskriminering!
Inlagt av Kent Waller (ej verifierad) mån, 02/09/2009 - 23:50
Tror verkligen Andreas Olofsson att alla anställda inom AF kommer att få 35 semesterdagar? Är det inte alldeles oerhört naivt och blåögt att tro att hans agerande plötsligt gör arbetsgivaren så välvilligt inställd till 35 semesterdagar att de går med på det? Detta i ett läge då de gång på gång försökt få antalet semesterdagar minskade.
Det som stör mig allra mest är att Olofsson tydligen sitter som förtroendevald inom ST, och då med sitt agerande visar så uppenbart att inte inser vidden av vad hans agerande kan ställa till med!
Du Andreas, jag tror inte att du sitter kvar som förtroendevald efter detta. Ditt förtroende bland väldigt många ST-medlemmar är förbrukat.
Inlagt av Pernilla Nord (ej verifierad) ons, 02/11/2009 - 09:01
Jag tycker att Andreas Olofsson beter sig som en barnunge. "Det ska vara rättvist annars så skvallrar jag". Det handlar enbart om den traditionella svenska avnundsjukan. Varför ska vi som är äldre inte få ha längre semester och chans att återhämta oss? Det har vi ju kämpat för. Staten kanske har lägre löner än privata arbetsgivare men det kompenseras av längre semester och andra förmåner tycker jag. Tror att Andreas också gärna vill har längre semester när han blir äldre. Har man barn har man ju dessutom ta ut ganska mycket föräldralediget. Alla är inte förunnade lyckan att få barn. Våga inte röra vårt semesteravtal!
Inlagt av Pernilla Nord (ej verifierad) ons, 02/11/2009 - 09:22
Typisk svensk avundsjuka.
Rör inte vårt semesteravtal!

Pernilla N
Inlagt av Maria (ej verifierad) ons, 02/11/2009 - 09:55
Fast, nu handlar ju ganska mycket om utbildning. jag förmodar att fler inom data och aktiebranschen än industriarbetare är högutbildade och har jobbat sig upp till den position de har.
Inlagt av Therese (ej verifierad) tors, 02/12/2009 - 09:34
Jag tycker att Andreas har gjort helt rätt - det finns mycket lite logik i våra avtal nu. Det är bra att vi får en översyn - kanske kommer man fram till att det är diskriminering, kanske kommer man fram till att det inte är det. För ST tycker jag att det är en fråga om hur man ska rekrytera och ta tillvara intressen för såväl unga som gamla medlemmar.
Inlagt av Pelle (ej verifierad) ons, 02/18/2009 - 14:25
Jag antar att ni som är negativa är över 40år? Rätta mig annars.

Självklart ska detta prövas och rätten till lika många dagar för yngre är ju en självklarhet? Inget snack..

/ST-anställd som står helt bakom Andreas Olofsson
Inlagt av Torsten Rehn (ej verifierad) ons, 03/04/2009 - 16:18
Det kanske kan vara på sin plats att se vad det står i diskrimineringslagen. Där står bl a att särbehandling på grund av ålder är tillåten "om den har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet". Här i ST-press har vi precis kunnat läsa att så är fallet. I artikeln om Juhani Ilmarinens forskning står det: "Som äldre behöver du oftare kunna ta pauser. Du kan också ha behov av lediga dagar då och då." Tydligare kan det knappast bli. Mot den här bakgrunden lär man nog komma fram till att fler semesterdagar för äldre är lagligt.
Inlagt av Rickard Wikström (ej verifierad) mån, 03/16/2009 - 13:46
Tack Torsten Rehn.
Det är bara att hoppas att DO läser samma underlag. Hade fler läst det hade ärendet aldrig ha behövt gå till DO. För säkerhets skull bör du nog skicka utredningen till DO för att motivera en fortsatt semesterupptrappning.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA