DO-anmälan ger ST huvudbry
ST måste ta ställning till om man ska tvista om semesterreglerna i myndighetsavtalet. Om inte, kan Diskrimineringsombudsmannen komma att driva frågan i domstol.
Bakgrunden är att ST-medlemmen Andreas Olofsson anmält staten för åldersdiskriminering, på grund av att yngre har kortare semester än äldre myndighetsanställda. Åldersdiskriminering förbjöds vid årsskiftet.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, kan besluta att ta ärendet till Arbetsdomstolen. Men först måste ST tillfrågas om man tänker agera. Det är därför ST nu har att avgöra om man ska begära tvisteförhandling – om avtalsregler som förbundet självt skrivit under på.
ST ska svara kring månadsskiftet april–maj. Ombudsmannen Margareta Olsson kan inte säga vartåt det lutar, bara att frågan är komplicerad och måste utredas ordentligt. ST kan inte heller ensamt fatta beslutet. Den fackliga parten på myndighetsområdet är Offentliganställdas förhandlingsråd, som ST ingår i.
Arbetsgivarverkets chefsjurist Karl Pfeifer hävdar att åldersdiskriminering skiljer sig från andra diskrimineringsgrunder.
– När det gäller ålder finns mer av särbehandling som är accepterad. EUs arbetslivsdirektiv ger ganska stort utrymme för det. Även den svenska Diskrimineringskommittén pekade på att särbehandling på grund av ålder kan vara berättigad i kollektivavtal, om den har till syfte att främja eller skydda vissa åldersgrupper.
Anmälaren, 27-årige Andreas Olofsson, berättar att han fått ta emot hårda personliga påhopp efter sin anmälan.
– Jag har hållit på med politik i tio år och stuckit ut hakan i olika frågor, men jag har aldrig förr mött så mycket aggressivitet och att det blivit så personligt. Jag trodde inte att det här var en så känslig fråga.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.