Bild: Mostphotos

ST stämmer Polisen för behandling av MS-sjuk

POLISEN2021-08-09

Polismyndighetens uppsägning av en MS-sjuk civilanställd var ett brott mot såväl lagen om anställningsskydd som diskrimineringslagen, anser ST, som stämt myndigheten inför Arbetsdomstolen.

Av:  Eva Spira

Publikt har i flera artiklar berättat om Polisens hantering av en civilanställd ST-medlem som lever med sjukdomen multipel skleros, MS. Kvinnan som varit anställd vid myndigheten i närmare tjugo år, drabbades av ett sjukdomsskov 2017, vilket försämrade hennes tillstånd. Åter på jobbet fick hon anpassade arbetsuppgifter som bland annat innebar minskad stress.

Men i september 2020 beslöt Polismyndigheten att säga upp kvinnan, bland annat med motiveringen att hon saknade förmåga att utföra arbete av betydelse för arbetsgivaren och att nedsättningen av arbetsförmågan var stadigvarande.

Varken ST eller skyddsorganisationen håller med arbetsgivaren om den bedömningen och ST har därför tagit strid för att kvinnan ska få tillbaka sin anställning. Då parterna inte kommit överens i tvisteförhandlingar har ST nu stämt Polismyndigheten inför Arbetsdomstolen och kräver att kvinnan får sammanlagt 260 000 kronor i skadestånd plus ränta.

120 000 kronor av skadeståndet gäller ersättning för brott mot lagen om anställningsskydd då det enligt ST saknas saklig grund för uppsägningen, och 140 000 kronor gäller diskrimineringsersättning för brott mot diskrimineringslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA