Annons:

ST ställer krav på åtgärder

ARBETSMILJÖN2003-12-17

Arbetsrelaterad ohälsa ska halveras före 2006, säger STs ordförande Annette Carnhede. Politiker och verksledningar kommer att avkrävas konkret redovisning för hur arbetsmiljön ska förbättras.

Av:  Christian Örjestål

För två år sedan krävde ST att andelen kroppsligt uttröttade efter arbete skulle halveras till 2001. I dag står det klart att det kravet var orealistiskt.
– Vi var för optimistiska, säger STs ordförande Annette Carnhede.
Är det ett rimligt krav att all arbetsrelerad ohälsa halveras före 2006?
– Ja, det är inte orealistiskt. Om vi var för optimistiska tidigare så har vi lärt oss att det tar tid att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Det är mycket svårare än att förbättra den fysiska arbetsmiljön.
Vad händer nu?
– Vi kommer att skicka ut ett brev till ansvariga, beslutande politiker och ledningarna inom statstjänsten, där vi kräver en konkret redovisning för hur man ska komma tillrätta med problemen. Senast den 31 januari nästa år vill vi ha in deras svar.
Vad gör ni om det inte kommer in några svar? Strejkar?
– Visst går det att strejka för bättre arbetsmiljö. Men jag tror inte det är något alternativ och jag vill inte heller missbruka vårt stridsvapen.
Har ST gjort sin del i förändringsarbetet?
– Vi kan alltid göra mer, men jag tycker vi har gjort mycket. Och vi kommer att fortsätta driva den här frågan, den är vår viktigaste fråga.
Kvinnorna inom ST blir oftare sexuellt trakasserade än andra kvinnor.
– Det är mycket uppseendeväckande. Där måste det till en förändring nu, direkta och akuta åtgärder krävs. Och vi måste lära oss vad sexuella trakasserier verkligen innebär. Det behöver inte handla om övergrepp, det kan vara saker man säger, skämtar om. Det räcker om den som känner sig utsatt tycker att det är obehagligt och kränkande.
Hur kommer ni tillrätta med det?
– Jag tror vi måste börja prata med varandra om saken. Ge akt på vad vi säger, vad vi skämtar om och hur vi bemöter våra arbetskamrater.
Varför är sexuella trakasserier så vanliga inom ST?
– Jag vill hoppas att det beror på att vi förstår vad sexuella trakasserier är. Men jag är rädd för att det är för optimistiskt. Jag tror det beror på arbetsmiljön och människor som mår dåligt och det går ut över andra.
Enligt Göran Persson har ni regeringens fulla stöd när det gäller att kämpa för en god arbetsmiljö. Borde det inte vara tvärtom?
– Han gör det lite för lätt för sig när han formulerar sig så. Visst är det trevligt att han uppskattar vårt jobb och vi kan bidra med mycket. Men någonstans går en gräns, där ansvaret för arbetsmiljön helt och hållet faller tillbaka på dem som beslutar om arbetsförhållanden och resurser. I allt för många fall har den gränsen redan passerats. Nu har vi fått nog och vi vill veta vad Göran Persson ska göra åt det här problemet.

Mer om arbetsmiljundersökningen
vänd

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA