Trakasserierna ökar på jobbet

ST-UNDERSÖKNING2003-12-17

ST-medlemmen mår inte bra. Hon blir hotad, sexuellt trakasserad och utsatt för våld på sin arbetsplats. Väl hemma är oron inför morgondagen så stark att nattsömnen försvåras.

Av:  Christian Örjestål

– Det här är en sorgens dag, sa STs ordförande Annette Carnhede då hon presenterade arbetsmiljöundersökningens resultat i början av november.
Undersökningen, gjord av SCB, bygger på en postenkät som skickades ut till 4 600 medlemmar i våras, i princip lika många som i undersökningen från 1999. Av dessa svarade nästan 3 000.
Av 1999 års undersökning framgick att stressen och tystnaden tagit över arbetsplatserna och att de arbetsrelaterade besvären ökat påtagligt. ST krävde förändring och åtgärder. Två år senare har situationen inte blivit bättre utan snarare värre.
– Jag känner frustration och ilska efter de här två åren, säger Annette Carnhede.

Kvinnorna inom ST blir oftare sexuellt trakasserade på jobbet än övriga kvinnor i arbetslivet, mest inom universitet, högskolor och Kronofogdemyndigheten.
I arbetsmiljöundersökningen från 1999 gällde det 2,3 procent av de kvinnliga ST-medlemmarna. I årets undersökning har andelen stigit till 3,6 procent.
Bland de kvinnor som arbetar som experter uppger 8 procent att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. För de kvinnliga cheferna är siffran 5,4 procent.
Var femte svarande medlem säger sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande särbehandling någon gång det senaste året.
Med kränkande särbehandling menas återkommande handlingar som förtal, nedvärderingar, medvetet undanhållande av information i arbetet och social utfrysning.

Var fjärde ST-medlem är medveten om att den som kritiserar riskerar att bli illa behandlad av ledningen.
Socialt stöd och goda relationer i arbetet är enligt ST grundläggande för att man ska kunna trivas och göra ett bra jobb. Men över en tredjedel av de svarande har varit i konflikt eller bråk med arbetskamraterna någon gång under de senaste tolv månaderna. Lika många har haft konflikt med andra personer på arbetsplatsen. En fjärdedel säger sig ha hamnat i bråk med sina chefer.
ST-medlemmen arbetar ofta mot utsatta grupper i samhället. Det är tjänstemannen som beviljar studiemedel, beslutar om asyl eller slussar ut arbetssökande på arbetsmarknaden.
Många av deras beslut får direkta och högst påtagliga följder för privatpersoner. Den ilska som kan uppstå över besluten tar sig ofta uttryck i handgripliga våldsamheter.

Nästan hälften av STs medlemmar på Kronofogdemyndigheten uppger att de blivit utsatta för våld eller hot om våld minst någon gång de senaste tolv månaderna. Över en tredjedel av medlemmarna på Migrationsverket uppger samma sak.
En fjärdedel av Arbetsmarknadsstyrelsens tjänstemän beskriver en liknande situation. Den totala summan för ST ligger på 13,5 procent.
Närmare var tredje svarande uppger att de har svårigheter att sova för att tankar på jobbet håller dem vakna. Var fjärde tycker att det känns olustigt att gå till jobbet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA