Fyra av tio har svårt att sova
På Migrationsverket finns den högsta andelen arbetsrelaterade besvär inom ST.
Redan i STs tidigare arbetsmiljöundersökning 1999 såg det illa ut för Migrationsverket. Idag har läget förvärrats. Exempelvis har 76 procent angett att de har för hög arbetsbelastning.
– Resultatet är inte överraskande för oss. Vår arbetssituation är fruktansvärd, säger generaldirektör Lena Häll Eriksson.
Hon har flera gånger uppvaktat politikerna i riksdagens socialförsäkringsutskott och regeringen får rapport var fjärde månad om verkets situation. För de tre kommande åren får verket 50 miljoner extra – man begärde 100.
– Vi går också kontinuerligt igenom ärendeströmmen och försöker hitta rationaliseringsmöjligheter, fortsätter Lena Häll Eriksson.
Mest alarmerande är dock, anser hon, att trakasserier så ofta förekommer på arbetsplatsen
– Det känns otäckt och det stämmer inte med våra egna enkäter.
Vilka extra åtgärder planerar ni för att förbättra arbetsmiljön?
– Egentligen inga, vi känner ju till hur illa ställt det är. Vi fortsätter det utvecklingsarbete som redan finns i vår verksamhetsplan.
Vad har facket gjort för att förbättra arbetsmiljön?
– Vi arbetar aktivt för det, bland annat har vi och verksledningen tillsammans stridit för mer resurser, svarar Helmut Moser, ordförande för ST-Migrationsverket. På regionerna ska vi följa upp sjukskrivningar och förbättra friskvården. Men effekterna av det vi gör minskar på grund av vår orimliga arbetssituation.
Allvarligast ser han på att så många är kroppsligt uttröttade efter arbetet och att man inte hinner med den egna fortbildningen.
Ljuspunkter är att öppenheten efter 1999 diskuterats inom hela myndigheten och att de anställda är engagerade i sitt jobb.
Fakta
Fyra av tio på Migrationsverket har svårt att sova på grund av jobbet, sex av tio är trötta och håglösa och tre av tio känner olust inför att gå till jobbet. Mobbning på jobbet förekommer enligt 40 procent av de svarande, 27 procent har utsatts för trakasserier/kränkande särbehandling.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.