Annons:

ST säger nej till nytt pensionsavtal

TJÄNSTEPENSIONER2015-06-29

ST har tagit paus i förhandlingarna om framtidens tjänstepensioner för myndighetsanställda. Missnöjet med det förslag som låg på bordet var stort. Men de andra fackliga organisationerna har nu skrivit under en överenskommelse om ett nytt pensionsavtal.

I slutet av förra veckan meddelade Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår, att man beslutat att lämna förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal för myndighetsanställda. ”Förhandlingarna kan återupptas i mitten av augusti om Arbetsgivarverket då har fått mandat att förhandla klart i de utestående frågorna”, skrev OFR i ett pressmeddelande, där man förklarade att man på flera viktiga områden inte var överens med arbetsgivarsidan – bland annat om hur reglerna för delpension ska se ut och hur tjänstepensionen för anställda med en årslön över cirka 435 000 kronor ska beräknas. Facket vill inte heller acceptera en höjning av pensionsåldern för flygledare och officerare.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar säger att frågan om ett hållbart arbetsliv varit ett av förbundets viktigaste prioriteringar i förhandlingarna:

– Utvecklingen av den allmänna pensionen gör att man i framtiden troligen kommer att behöva jobba längre. För att våra medlemmar ska få bra pensioner även i framtiden måste vi se till att skapa förutsättningar för ett långt och hållbart arbetsliv. Ett fungerande delpensionsavtal är ett exempel på det. Vi vill även att medlemmar som behöver byta karriär mitt i livet ska kunna få stöd att göra det.

Men på den fackliga sidan i pensionsförhandlingarna finns också LO-förbundet Seko och Sacoförbunden inom Saco-S, som fortsatte förhandlingarna när OFR lämnade förhandlingsbordet. På måndagen skrev de två organisationerna under en överenskommelse om ett nytt pensionsavtal – med namnet PA 16 – som ska gälla från 1 januari 2016, i första hand för arbetstagare födda 1988 eller senare.

I det nya avtalet tjänar en anställd in tjänstepension från första anställningsdagen och fram till 67 års ålder. Premierna ligger på samma nivå som för motsvarande avtal på andra delar av arbetsmarknaden – 4,5 procent på lönedelar under 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent på lönedelar därutöver. Avtalet innehåller därutöver en särskild premie på 1,5 procent som kan användas till delpension – om arbetsgivaren går med på det – eller förstärka ålderspensionen. Det befintliga delpensionsavtalet fasas därmed ut.

Saco-S ordförande Lena Emanuelsson kallar i ett pressmeddelande överenskommelsen ”ett bra och flexibelt avtal som kommer att underlätta såväl rörligheten på arbetsmarknaden som ett längre arbetsliv.”

Men enligt Åsa Erba-Stenhammar är STs och OFRs krav fortfarande inte tillgodosedda i den överenskommelse som nu undertecknats:

– Vi kom långt under vårens förhandlingar, och är nöjda med att man nu kommer att tjäna in pension under hela yrkeslivet. Men det är fortfarande många frågor som vi inte har gått i mål med. Förutom att vi inte är nöjda med möjligheterna till delpension kan vi konstatera att framtida medlemmar med lite högre lönenivåer riskerar att få väsentligt lägre pension än med dagens system. Vi måste förhandla hela vägen in i kaklet – det är vi skyldiga våra medlemmar.

För STs medlemmar på de statliga myndigheterna gäller det gamla tjänstepensionsavtalet – PA 03 – tills vidare.

– Jag förutsätter att vi kommer att fortsätta förhandla och komma överens om villkor som är tillräckligt bra för våra medlemmar, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Vad händer om ni inte kommer överens med Arbetsgivarverket?

– Våra medlemmar fortsätter att gå på PA 03 så länge det inte är uppsagt.

Och vad händer om Arbetsgivarverket säger upp avtalet?

– Det har jag svårt att överblicka i dag. Det får vi ta ställning till om det sker.

Åsa Erba-Stenhammar är förvånad över att de andra fackliga organisationerna har accepterat villkoren i överenskommelsen.

– Det är en gammal facklig sanning att om vi är många som driver en sak blir vi starkare. Men varje organisation har sina egna bevekelsegrunder. Jag kan bara konstatera att det här inte är tillräckligt bra för oss.

Förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal för myndighetsanställda har pågått under våren. Utgångspunkten är en principöverenskommelse som tecknades mellan parterna i förra avtalsrörelsen och som innebär att ett delvis förmånsbaserat system – som garanterar en viss pensionsnivå – ska ersättas av ett helt premiebaserat system, där pensionen beror på avkastningen på pensionsavsättningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Tjänstepension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA