Annons:

ST fruktar attack på skyddsnät

TRYGGHETSAVTALET2014-05-08

Det statliga trygghetsavtalet skyddar och hjälper myndighetsanställda som blir av med sina jobb. Men sedan Arbetsgivarverket sade upp avtalet i juni 2013 står allt på spel. ST vet ännu inte vilka förmåner som är hotade.

Av:  Therese Säfström

I princip alla anställda med kollektivavtal omfattas också av trygghetsavtal som ger stöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Trygghetsavtalet för myndighetsanställda från 1990 är ett av de bättre på arbetsmarknaden. Det ger inte bara omfattande stöd och hjälp vid arbetsbrist, utan också i samband med att en tidsbegränsad anställning löper ut.

Förra sommaren sades det upp av Arbetsgivarverket och sedan dess har en partssammansatt beredningsgrupp arbetat med förutsättningarna för ett nytt trygghetsavtal.

Maria Olwæus, ombudsman för ST, deltar i gruppen.

– Vi är överens om att avtalsförändringarna varken ska bli dyrare eller billigare för parterna. Fler ska omfattas av avtalet, men arbetsgivaren vill göra större skillnad på vilka förmåner man kan få.

I dag har fler än hälften av dem som får hjälp av trygghetsavtalet tidsbegränsade anställningar. För att få del av förmånerna i avtalet ska man ha varit visstidsanställd i minst tre år under en fyraårsperiod. Nu har parterna enats om att öppna avtalet för visstidsanställda redan efter två år.

Först i mitten av maj inleds de reella förhandlingarna med Arbetsgivarverket.

– Just nu är situationen osäker. Vi vet inte alls vad de tänker komma med, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Det ekonomiska stöd som avtalet i dag ger rätt till kommer att bli en viktig skiljefråga, konstaterar hon.

– Vi och Arbetsgivarverket har olika syn. För oss är det ekonomiska stödet väldigt viktigt att behålla, så att den som blivit uppsagd ska kunna lägga allt sitt fokus på att hitta ett nytt jobb.

Likaså kommer tryggheten för de tidsbegränsat anställda att bli en tvistefråga, enligt Åsa Erba-Stenhammar.

– Det sämsta läget skulle vara om de visstidsanställda inte skulle få något stöd alls. Vår ambition är att ge visstidsanställda ett bra stöd in i en ny anställning.

Parterna har redan kommit överens om att ta bort rätten att välja att gå tidigare i pension för vissa uppsagda som är nära pensionsåldern. Ett beslut som enligt Åsa Erba-Stenhammar inte var lätt, men som hon anser var nödvändigt för helhetslösningen.

Åsa Erba-Stenhammar tycker att trygghetsavtalet har varit effektivt och underlättat för arbetsgivarna att agera ansvarsfullt under de senaste årens myndighetsomvandlingar.

– Vi har omförhandlat trygghetsavtalet ett par gånger, men avtalet har aldrig varit under så stor attack som nu, säger hon.

När Arbetsgivarverket sade upp trygghetsavtalet angavs som ett motiv att avtalet behöver anpassas till arbetslinjen.

– Det finns inslag i nuvarande avtal som handlar om passiva ekonomiska ersättningar, där fokus inte alltid ligger på nytt arbete, säger Ken Johnsson, biträdande förhandlingschef på Arbetsgivarverket.

Kan det ekonomiska stödet komma att tas bort helt för vissa grupper?

– Det går inte att säga något om i det här läget med tanke på att förhandlingar pågår.



Läs även om Diana Axelsson Olsson som haft nytta av trygghetsavtalet.

Åsa Erba-Stenhammar.
Åsa Erba-Stenhammar.
Maria Olwæus.
Maria Olwæus.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA