Annons:

Britta Lejon: Strejk inte uteslutet

TRYGGHETSAVTALET2014-06-18

”Det är otroligt att vi inte har någon uppgörelse på plats när det bara är några timmar kvar tills trygghetsavtalet löper ut”, säger STs ordförande Britta Lejon. Från och med i morgon kan statens anställda stå helt utan trygghetsavtal.

Av:  Eva Spira

Vid midnatt upphör det nuvarande trygghetsavtalet på myndighetsområdet att gälla. In i det sista förhandlar facken på den statliga sidan med Arbetsgivarverket för att nå en överenskommelse.

– Det är otroligt att vi befinner oss i den här situationen, säger Britta Lejon.

Hon är upprörd både över att avtalet sades upp för ett år sedan och över hur Arbetsgivarverket skött processen sedan dess.

– Vi har sagt att vi är beredda att förhandla både kvällar och helger, men Arbetsgivarverket har prioriterat helt andra frågor. Det var först för ett par veckor sedan när de insåg att vi var beredda att gå i konflikt som processen tog fart.

Hon tror att Arbetsgivarverket inte riktigt insett vilken betydelse trygghetsavtalet har för de statligt anställda och för staten.

– Vi vet genom våra egna kontakter med myndighetsledningar att många inte varit införstådda med Arbetsgivarverkets yrkanden.

Styrelsen vid Lunds universitet kritiserar öppet Arbetsgivarverkets agerande i ett uttalande och begär att nuvarande avtal blir kvar.

– Jag vet också att Lunds universitet inte är ensamt om att ifrågasätta Arbetsgivarverkets syn, säger Britta Lejon.

I kväll har STs förbundsstyrelse sammanträde och ska då få en rapport från dagens förhandlingar. Vad som händer sedan är en öppen fråga.

För STs del handlar det om att se till att värdet av det nya avtalet återspeglar värdet av det gamla – något som parterna kom överens om i en principöverenskommelse från i höstas.

En av de svåraste frågorna handlar om villkoren för dem som har tidsbegränsade anställningar.

– Arbetsgivarverkets ingång är att vissa grupper av tidsbegränsat anställda inte alls ska omfattas av trygghetsavtalet, medan andra ska få del av förmånerna först efter väldigt många år, säger Britta Lejon.

Om parterna inte kommer överens under kvällen blir det ett avtalslöst tillstånd – om arbetsgivaren inte går med på att förlänga avtalet.

Det innebär att statligt anställda som blir uppsagda från och med i morgon inte omfattas alls av de trygghetsåtgärder – ekonomiskt stöd och råd och hjälp från Trygghetsstiftelsen – som gällt så här långt. Det enda som kommer att finnas kvar är den förlängda uppsägningstiden.

– Det vore ansvarslöst att låta det gå dithän! Vi vet att Polisen ska göra den största omorganisationen någonsin, Kustbevakningen ska göra sig av med personal och vi har ett val framför oss där båda sidor har förklarat att de vill se mer av besparingar och effektiviseringar i de statliga verksamheterna.

Kan det bli strejk?

– Vi är beredda på allt. Också det, säger Britta Lejon.

Eva Spira

 

 

 

 

 

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA