Nytt omställningsavtal klart
Nu har fack och arbetsgivare skrivit under ett nytt omställningsavtal för statligt anställda. Det reglerar vilket stöd anställda får när de förlorar jobbet. Flera grupper ska inkluderas, men visstidsanställda får inte samma stöd som det tidigare trygghetsavtalet gav.
För ett år sedan sade Arbetsgivarverket upp trygghetsavtalet, som ger statligt anställda som blir av med jobbet rätt till ekonomiskt stöd och rådgivning. Sedan dess har arbetet för att komma överens om ett nytt avtal pågått – först i en beredningsgrupp och därefter i förhandlingar.
Fram till för bara någon vecka sedan såg läget mörkt ut, men i ett sent skede av förhandlingarna lyckades parterna lösa upp ett antal knutar och i dag har de alltså skrivit under ett nytt avtal.
– Det finns saker i avtalet som vi är glada över och annat som vi beklagar. Vi är glada att fler visstidsanställda omfattas, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
En seger för den fackliga sidan är att flera nya yrkesgrupper – soldater och sjömän i försvaret samt utlandssända anställda – nu omfattas av avtalet om de förlorar jobbet. Personer med tidsbegränsad anställning kommer också in i avtalet efter två års anställningstid, mot tidigare tre år. Sammanlagt handlar det om omkring 10 000 ytterligare anställda.
Men samtidigt innehåller avtalet också försämrade villkor, framför allt för just den grupp som har tidsbegränsade anställningar.
Det nya avtalet gör – till skillnad från det tidigare – stor skillnad på den som sägs upp på grund av arbetsbrist och den som har en anställning som löper ut.
– Båda grupperna får stöd till omställning, men det är en tydlig differentiering. Vi kämpade emot den, men nådde inte hela vägen, säger Åsa Erba-Stenhammar.
För den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist är villkoren i det nya avtalet i stort sett oförändrade. Men vissa förändringar gäller också denna grupp. Ramtiden – alltså den tid under vilken man har rätt till stöd enligt avtalet – ligger till exempel på fem år, till skillnad mot det tidigare trygghetsavtalet som hade en ramtid på sju år.
En annan förändring är att möjligheterna till pensionsersättning försvinner. I det gamla avtalet har den som förlorat sin anställning och haft mindre än fyra år kvar att arbeta själv kunnat begära pension. Arbetsgivaren har också kunnat erbjuda anställda i en omställningssituation pensionsersättning.
Men de största förändringarna i det nya avtalet gäller alltså dem vars visstidsanställningar löper ut. Efter två års anställningstid kan de få coachning och stödsamtal. De som varit anställda i minst tre år kan även få 44 dagars a-kasseutfyllnad samt stöd till individuella omställningsåtgärder – det inkluderar ekonomiska ersättningar kopplade till omställningsåtgärder, exempelvis stöd för flytt. Men först efter sex års anställningstid har de som haft en visstidsanställning rätt till en längre tids a-kasseutfyllnad eller ersättning om de får ett nytt jobb med lägre lön.
– Som tur är erbjuder ST en inkomstförsäkring. Den kan mildra konsekvenserna för dem som har tidsbegränsade anställningar som löper ut. Det blir alltså ännu viktigare för den som är visstidsanställd att verkligen vara med i facket, säger Åsa Erba-Stenhammar.
I det nya avtalet bildar doktorander en särskild grupp som kallas för utbildningsanställda. Efter tre års anställning får de liksom andra visstidsanställda rätt till 44 dagars a-kasseutfyllnad samt stöd till individuella omställningsåtgärder, men de har ingen möjlighet att genom sin tid som doktorandanställda kvalificera sig för längre a-kasseutfyllnad eller ersättning om de får ett nytt jobb med lägre lön.
I en principöverenskommelse i höstas enades parterna om att det nya avtalet skulle vara kostnadsneutralt, det vill säga att det skulle motsvara samma värde som det tidigare trygghetsavtalet.
– Det är väldigt svårt att räkna på var kostnaderna kommer att hamna. Eftersom vi har släppt in 10 000 nya personer som kan komma i fråga för avtalet så vet vi inte vad det kommer att kosta. Vi är rädda att det nya avtalet inte kommer att komma upp i samma summor, men jag uppfattar att Arbetsgivarverket tvärtom är rädda för att det här avtalet ska spräcka ramen, säger Åsa Erba-Stenhammar.
Det nya omställningsavtalet omfattar omkring 250 000 anställda inom statlig verksamhet. Det träder i kraft den 1 januari 2015. Villkoren i det tidigare trygghetsavtalet gäller i sin helhet fram till dess för anställda som sägs upp före detta datum.
Förbättringar i det nya avtalet
- Visstidsanställda kommer in i avtalet efter minst två års anställningstid, mot tidigare tre år.
- Även soldater, sjömän och utlandssända omfattas av det nya avtalet.
- Åtgärder för omställning påbörjas tidigare.
- Deltidsarbetslösa får utökad a-kasseersättning.
- System för ekonomiska förmåner blir mer flexibelt.
Försämringar i det nya avtalet
- Omfattningstiden kortas till som minst 5 år, mot tidigare minst 7 år.
- Rätten till pensionsersättning försvinner.
- För visstidsanställda tar det längre tid att få ekonomiskt stöd.
- Doktorander har under de första fyra åren som anställda ingen rätt till ekonomisk ersättning och får inte tillgodoräkna sig doktorandtiden som anställningstid.
- Efterskyddet – det vill säga möjligheten att komma tillbaka till avtalet om man fått en ny anställning och därefter sagts upp – kortas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Läs även bloggen på trafikverk.se där detta utvecklas för just Trafikverket.