Foto: Kriminalvården
Foto: Kriminalvården

ST-företrädare: »Folk är rädda«

KRIMIMALVÅRDEN2014-10-08

Sedan Nils Öberg blev ny chef för Kriminalvården 2012 har mer än 15 höga chefer fått sparken, omplacerats eller lämnat myndigheten självmant. »Nils Öberg har infört en katastrofal personalpolitik. Folk är rädda«, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

Av:  Erik Dalunde

Nils Öberg skrek åt mig och sa att jag pratat skit bakom hans rygg och att han inte gillade min ledarstil. Sedan gick han bara ut ur rummet.

Det berättar Gunilla Ternert, tidigare regionchef för Kriminalvården i Stockholm. Efter 40 år på myndigheten fick hon förra året sparken av Kriminalvårdens generaldirektör.

Hon är en av de mer än 15 höga chefer som av olika skäl lämnat Kriminalvården sedan Nils Öberg tillträdde som generaldirektör i januari 2012.

– När Gunilla Ternert sparkades gick det som en chockvåg genom Kriminalvården. Resultatet blev en tyst organisation, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

Flera andra före detta chefer som Publikt varit i kontakt med bekräftar bilden av en generaldirektör som inte tolererar att bli emotsagd. Men ingen av dem vågar uttala sig offentligt.

– Med Nils Öberg kom rädslan för att ha »fel«. När han började flytta och sparka chefer, som allmänt ansågs kompetenta men inte helt anslöt sig till hyllningskören, då tog ja-sägarna över, säger en av dem.

STs Per Sunneborn menar att situationen får allvarliga konsekvenser för myndigheten.

– Med alla chefer som försvunnit har Kriminalvården tappat minnet. Och rockaderna på chefsstolarna är ett led i Nils Öbergs omorganisation av myndigheten.

I ett mejl till Publikt skriver Marie Christine Taylor, chefsutvecklare på Kriminalvården, att omsättningen av chefer ligger på en rimlig nivå sett till myndighetens storlek och antal chefer, och att högre chefer kan ha tidsbegränsade förordnanden.

De argumenten avfärdar Per Sunneborn:

– Det kan väl inte vara rimligt att byta nästan alla chefer på huvudkontoret, säger han.

Per Sunneborn är också mycket kritisk till den managementkonsult som Nils Öberg anlitade inför omorganisationen och som hittills kostat Kriminalvården 2,8 miljoner kronor. Företaget, Enhancer Consulting, drivs av en bekant till generaldirektören.

Enhancers teorier utgår från den kanadensiske psykoanalytikern Elliot Jaques. Hans tes är att olika roller i en organisation kräver olika lång planeringshorisont, och kan delas in i bestämda intervall – »stratum«. Chefer och de som Enhancer kallar »underställda« bör vara i olika stratum och cheferna ska ha rätt att utvärdera hur väl de underställda motsvarar deras krav. Chefen ska kunna se till att medarbetare som inte uppfyller kraven förflyttas.

När Nils Öberg presenterade Enhancer för de fackliga organisationerna fick de veta att just Enhancer var den enda konsulten som arbetade »på vetenskaplig grund«, berättar Per Sunneborn.

– Det lät ju väldigt bra, men nu tycker jag att det luktar bondfångeri lång väg.

Efter en kartläggning av personalen pekade Enhancer ut vad företaget kallade felaktigheter i organisationen:

  • »Struktur för hur roller är organiserade«: 43 procent fel.
  • »Struktur för hur individer är organiserade«: 63 procent fel.
  • »Matchning specifik roll/individ«: 22 procent fel.

En av landets främsta organisationsexperter, docent Anders Ivarsson Westerberg på Södertörns högskola, har läst Enhancers rapport om Kriminalvården och är starkt kritisk.

– Hade det här varit en studentuppsats skulle den inte ha blivit godkänd. Att sätta procentsatser för om en roll är felorganiserad eller inte, det går bara inte. Och då kan jag tala för den samlade kompetensen inom organisationsforskningen.

Elliot Jaques typ av teorier härstammar från 1960-talet och ingen inom organisationsforskningen skulle ansluta sig till dem i dag, enligt Anders Ivarsson Westerberg.

Han anser att metoden passar särskilt illa för offentlig verksamhet där andra aspekter än ren effektivitet också måste vägas in.

– Utifrån kvaliteten på den här rapporten skulle jag inte rekommendera Enhancer över huvud taget.

Nils Öberg har erbjudits möjlighet att bemöta kritiken men avböjt.

Nils Öberg. Foto: Kriminalvården.
Nils Öberg. Foto: Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA