Anklagas för regelbrott vid upphandling

KRIMINALVÅRDEN2014-11-18

Kriminalvården kan vänta sig hård kritik av Konkurrensverket för sin upphandling av organisationskonsulten Enhancer. Enligt en preliminär bedömning har myndigheten brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Av:  Eva Spira

Publikt har tidigare rapporterat om Kriminalvårdens upphandling av organisationskonsultföretaget Enhancer Consulting. Bolagets vd är Ulf Lindberg, en bekant till Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

Enhancer anlitades i samband med en omorganisation av myndigheten som bland annat ledde till att flera höga chefer fick sluta. Den metod som Enhancer använder sig av döms ut av en av landets ledande organisationsexperter, Anders Ivarsson Westerberg, och fick även kritik av facket:

»Det lät ju väldigt bra, men nu tycker jag det luktar bondfångeri lång väg«, sade STs avdelningsordförande Per Sunneborn om konsultens arbete i Publikt nummer 11.

Upphandlingen av Enhancer gjordes 2012 genom ett så kallat förenklat förfarande – det vill säga utan annonsering i Europeiska unionens officiella tidning – vilket vid den tidpunkten var tillåtet om beställningen inte omfattade mer än 1,23 miljoner kronor.

Men Enhancer arbetade på löpande räkning och i slutändan blev priset för konsultföretagets insatser 2,85 miljoner kronor, det vill säga avsevärt mycket mer än vad som var tillåtet enligt upphandlingsreglerna.

Konkurrensverket har under en längre tid utrett upphandlingen och riktar nu i ett preliminärt utlåtande skarp kritik mot Kriminalvården: Myndigheten borde redan från början ha insett att kostnaden skulle bli högre än 1,23 miljoner kronor.

Efter tre månader fick Enhancer dessutom ett utökat uppdrag och ytterligare två månader senare stod det klart för Kriminalvården att uppdraget med råge skulle överskrida det tillåtna tröskelvärdet. »Senast vid denna tidpunkt borde ni ha sagt upp ramavtalet och genomfört ett nytt annonserat upphandlingsförfarande«, skriver Konkurrensverket i det utkast till beslut som skickats till Kriminalvården.

Slutsatsen blir att myndigheten brutit både mot reglerna om annonsering inom hela EU och principen om öppenhet i lagen om offentlig upphandling, LOU.

Från Kriminalvårdens sida avböjer man att kommentera kritiken med hänvisning till att man fått tid fram till 24 november att svara Konkurrensverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA