Bild: Maria Groth/Mostphotos

Tre myndigheter föreslås bli Moderna

STATSFÖRVALTNING2025-01-21

Statens konstråd och Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, ska inordnas i Moderna museet och bilda den nya myndigheten Moderna, föreslår den statliga utredaren Thomas Pålsson. ST-sektionen på Statens konstråd ser både fördelar och nackdelar med en sammanslagning.

Thomas Pålsson, vikarierande generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning, SGU, har haft regeringens uppdrag att föreslå hur uppgifterna vid ArkDes kan inordnas i Moderna museet, och samtidigt analysera om det går att inordna också Statens konstråd i Moderna Museet. Nu föreslår utredaren att Moderna inrättas, en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design. Genom den nya myndigheten ska ArkDes och Statens konstråd inordnas i Moderna museet.

”Den statliga förvaltningen behöver vara kostnadseffektiv och ändamålsenligt organiserad, resurser behöver frigöras för att kunna kraftsamla runt kärnverksamheten. Jag ser fram emot att sätta mig in utredarens förslag”, meddelade kulturminister Parisa Liljestrand, M, i samband med överlämnandet.

Enligt utredaren har en större myndighet med ett bredare uppdrag bättre förutsättningar att bli en stark och betydelsefull aktör inom konst-, arkitektur-, form- och designområdet, både nationellt och internationellt. Det kan också öka effektiviteten och minska sårbarheten, bland annat när det gäller kompetensförsörjning och administration.

Enligt förslaget ska den nya myndigheten ledas av en överintendent som myndighetschef och en styrelse. Samtliga ska utses av regeringen. Moderna föreslås få tre konstnärligt fristående avdelningar – Moderna museet, ArkDes och Konstrådet. Varje avdelning ska ledas av en avdelningschef, som utses av överintendenten i samråd med styrelsen.

Arkdes tillförordnade överintendent Karin Nilsson säger till Magasin K att hon har förståelse för att staten vill effektivisera, men att det inte får ske på bekostnad av verksamheten. Hon framhåller att Arkdes inte bara är ett museum. Man bedriver även forskningsprojekt och har regeringsuppdrag inom politikområdet gestaltad livsmiljö.

”Vi visar inte upp arkitektur enbart som konst och tror att det finns en stor risk att vårt verksamhetsområde reduceras och det är inte bra för utvecklingen”, säger Karin Nilsson till Magasin K.

När det gäller Statens konstråd finns enligt utredningen vissa risker med ett samgående, rapporterar Magasin K. Rådet kan förlora sin synlighet, identitet och särart, och det finns också en fara att konst i offentliga miljöer nedprioriteras, skriver tidningen.

Klara Wahlström i STs sektionsstyrelse på Statens konstråd säger att hon ser både fördelar och nackdelar med att inordnas i en ny, större myndighet. En fördel är att administrationen blir mindre sårbar.

– Det ligger en sanning i att det är svårare för en liten myndighet att leva upp till de krav som finns.

Ett utökat samarbete med verksamheten på Moderna museet och Arkdes kan också innebära nya utvecklingsmöjligheter, tror hon.

Samtidigt finns en oro både för anställningstryggheten och för att de goda strukturer som i dag finns på Statens konstråd ska gå förlorade, såsom en platt organisation och en god arbetsmiljö.

– Vi har ofta snabba processer och samarbetar över enhetsgränserna. Man kan fundera på hur det kommer fungera i en större organisation.

En annan farhåga är att de två mindre aktörerna i samgåendet, Statens konstråd och Arkdes, tappar sin särart och att deras ansvarsområden försvagas. Och med gemensamma inköp av konst finns en risk för minskad mångfald.

Medarbetarna på Statens konstråd har haft insyn i utredningens arbete, men förslaget till namn på den nya myndigheten redovisades först vid presentationen av utredningen. Namnförslaget är ”Moderna - myndigheten för modern konst, arkitektur och design”. Det har många reagerat starkt på, säger Klara Wahlström.

– Vi uppfattar det som ett osynliggörande av den offentliga konsten – det Statens konstråd arbetat med sedan 1937. Vi hoppas att det i den vidare processen tas fram ett namn för myndigheten som bättre återspeglar hela den bredd som den kommer ansvara för. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA