Tre myndigheter föreslås bli Moderna
Statens konstråd och Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, ska inordnas i Moderna museet och bilda den nya myndigheten Moderna. Det föreslår den statliga utredaren Thomas Pålsson.
Den vikarierande generaldirektören vid Sveriges geologiska undersökning, SGU, Thomas Pålsson, har haft regeringens uppdrag att föreslå hur uppgifterna vid ArkDes kan inordnas i Moderna museet, och samtidigt analysera om det går att inordna också Statens konstråd i Moderna Museet. Nu föreslår utredaren att Moderna inrättas, en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design. Genom den nya myndigheten ska ArkDes och Statens konstråd inordnas i Moderna museet.
”Den statliga förvaltningen behöver vara kostnadseffektiv och ändamålsenligt organiserad, resurser behöver frigöras för att kunna kraftsamla runt kärnverksamheten. Jag ser fram emot att sätta mig in utredarens förslag”, meddelade kulturminister Parisa Liljestrand, M, i samband med överlämnandet.
Enligt utredaren har en större myndighet med ett bredare uppdrag bättre förutsättningar att bli en stark och betydelsefull aktör inom konst-, arkitektur-, form- och designområdet, både nationellt och internationellt. Det kan också öka effektiviteten och minska sårbarheten, bland annat när det gäller kompetensförsörjning och administration.
Enligt förslaget ska den nya myndigheten ledas av en överintendent som myndighetschef och en styrelse. Samtliga ska utses av regeringen. Moderna föreslås få tre konstnärligt fristående avdelningar – Moderna museet, ArkDes och Konstrådet. Varje avdelning ska ledas av en avdelningschef, som utses av överintendenten i samråd med styrelsen.
Arkdes tillförordnade överintendent Karin Nilsson säger till Magasin K att hon har förståelse för att staten vill effektivisera, men att det inte får ske på bekostnad av verksamheten. Hon framhåller att Arkdes inte bara är ett museum. Man bedriver även forskningsprojekt och har regeringsuppdrag inom politikområdet gestaltad livsmiljö.
”Vi visar inte upp arkitektur enbart som konst och tror att det finns en stor risk att vårt verksamhetsområde reduceras och det är inte bra för utvecklingen”, säger Karin Nilsson till Magasin K.
När det gäller Statens konstråd finns enligt utredningen vissa risker med ett samgående, rapporterar Magasin K. Rådet kan förlora sin synlighet, identitet och särart, och det finns också en fara att konst i offentliga miljöer nedprioriteras, skriver tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.