Snabbare handläggning av omställningsstudiestöd
Handläggningen av ansökningarna om omställningsstudiestöd går allt snabbare, enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN. ”Kan vi fortsätta nuvarande takt tror vi på ett bättre läge till nästa höst”, kommenterar Annika Fahlander på CSN utvecklingen.
Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt, skriver CSN. Det har varit långt utdragna handläggningstider ända sedan CSN öppnade för ansökningar för drygt två år sedan. Under januari fattade CSN beslut om 3 300 ansökningar, vilket i november ökat till mer än 6 600.
”Som mest väntade över 35 000 människor på svar men nu är vi nere på 13 300. Det är flera saker som bidragit till detta. Vi har blivit fler handläggare och under våren 2024 fick vi också grunderna till ett handläggningssystem som vi fortsätter att utveckla. Det har gjort att vi inte behöver jobba lika manuellt”, förklarar Annika Fahlander, chef på CSNs utbetalningsavdelning i ett pressmeddelande.
Det är fortfarande många som väntar på besked om sin ansökan, men majoriteten av dem har ansökt efter 1 oktober och har studiestart efter årsskiftet.
”De extra pengar som tilldelades CSN i budgetpropositionen för 2025 gör att vi kan behålla och delvis förstärka med ytterligare handläggare under nästa år. Kan vi fortsätta nuvarande takt tror vi på ett bättre läge till nästa höst. Det hänger dock på att ansökningsmönstret inte förändras för mycket och att andra aktörer kan leverera de uppgifter som vi behöver”, betonar Annika Fahlander.
Riksdagen har i höst beslutat om flera lagändringar för att förenkla reglerna för omställningsstudiestödet. Det innebär bland annat att det blir enklare för CSN att utreda ett av de mest arbetskrävande kraven för att få omställningsstudiestöd – att den som söker ska ha arbetat 8 av de senaste 14 åren.
”Det finns fall där vi fått 168 lönespecifikationer skickade till oss som underlag. Naturligtvis tar det jättelång tid att gå igenom. Den nya lagen gör att CSN bara behöver hämta uppgifterna från Skatteverket om inkomst, vilket såklart är mycket enklare för de sökande samtidigt som det går mycket snabbare”, konstaterar Annika Fahlander.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.