Inget skadestånd för sent beslut om omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING2024-11-01

Justitiekanslern, JK, avslår en begäran om skadestånd på grund av försenad hantering av en ansökan om omställningsstudiestöd. Enligt JK krävs det att dröjsmålet varit oaktsamt för att ersättning ska kunna utgå.

JK har behandlat en begäran om skadestånd från staten från en kvinna som fick vänta åtta månader på ett besked om sitt omställningsstudiestöd. När hon inte fått svar från Centrala studiemedelsnämnden, CSN, inför terminsstarten i januari 2023 sökte och fick hon studiemedel på vanliga villkor beviljade av CSN. Först i juni 2023 fattade CSN beslut om att bevilja omställningsstudiestöd för den sökta perioden.

Kvinnan begärde skadestånd för den ekonomiska förlusten mellan att få återbetalningspliktiga studiemedel jämfört med omställningsstudiestödets bidrag. Hon ville också ha ersättning för följdförluster och för att oron vållat henne psykiskt lidande.

JK konstaterar att CSN inte har möjlighet att bevilja omställningsstudiestöd för en period då man i stället sökt och beviljats studiemedel enligt studiestödslagen. CSN har alltså inte haft möjlighet att i efterskott bevilja omställningsstudiestöd retroaktivt för den gångna terminen.

JK slår också fast att det inte finns någon frist för när ärenden om omställningsstudiestöd ska avgöras. Då krävs en betydande försening för att det över huvud taget ska vara fråga om dröjsmål. Enligt JK var hanteringen av det aktuella ärendet inaktiv under de första fyra månaderna, och det var inte särskilt komplicerat.

JK konstaterar att CSN under handläggningen begärde in kompletterande uppgifter från sökanden, men att det inte var sökanden som orsakade att handläggningen dragit ut på tiden. Under de första fyra månaderna har handläggningen inaktiv och mot den bakgrunden anser JK att handläggningen varit för långsam. Men det räcker inte för att staten ska vara skadeståndsskyldig.

”För att skadestånd ska kunna utbetalas är det inte tillräckligt att handläggningen varit långsam. Det krävs också att dröjsmålet varit oaktsamt – myndigheten ska ha agerat felaktigt eller försumligt”, skriver JK.

Och sett till den arbetsbelastning CSN haft när det gäller handläggning av ansökningar om omställningsstudiestöd anser JK inte att myndigheten varit oaktsam i lagens mening och avslår begäran om skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA