Mindre än hälften har fått svar från CSN

OMSTÄLLNINGSSTUDIESTÖD2024-10-25

Mindre än hälften av dem som i våras ansökte om omställningsstudiestöd har fått besked från Centrala studiestödsnämnden, CSN, skriver Arbetsvärlden. ”Frustrerande och irriterande”, säger Martin Wästfelt, PTK, till tidningen.

Två år efter införandet av ett omställningsstudiestöd har CSN fortfarande stora svårigheter att hinna med att handlägga inkomna ansökningar, skriver Arbetsvärlden. Av de cirka 22 000 personer som sökte stödet under våren har drygt 10 100 personer nu fått ett beslut. Av dem fick drygt 3 900 ett positivt besked, skriver tidningen.

”Vi är frustrerade och irriterade över att CSN har haft så svårt att hantera omställningsstudiestödet, och att det ännu efter två år är så svårt. Samtidigt är just det faktum att så många vill ta del av stödet ett angenämt problem. Det visar att det finns ett behov av reformen”, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTKs förhandlingsgrupp, till Arbetsvärlden.

Nu finns risken att stora delar av anslaget för stödet fryser inne, eftersom CSN inte hinner behandla ansökningarna i samma takt de kommer in. Då måste anslaget som riksdagen beslutat om betalas tillbaka till statskassan för både 2024 och 2025, skriver Arbetsvärlden.

”Det är väl känt att handläggningen tagit tid på grund av den stora mängden ansökningar, det komplicerade regelverket och det begränsade systemstödet. Vi har gjort allt vi kan för att öka takten i handläggningen och vi ser att det börjar ge effekt”, säger CSNs pressekreterare Stefan Tärnhuvud till tidningen.

Enligt Stefan Tärnhuvud innebär utökade anslag, regelförenklingar och förbättrat systemstöd att majoriteten av de sökande i ansökningsomgången hösten 2025 bedöms kunna få besked innan studiestart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA