Skyddsombud dömer ut kriminalvårdares stolar i rätten
Medan domare och nämndemän sitter ergonomiskt i rättssalarna hänvisas kriminalvårdare till hårda, enkla stolar som orsakar svåra ryggproblem, enligt Ola Sigling, skyddsombud på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Malmö. ”Jag bryr mig inte om vem som bekostar det, men vi måste ha vettiga stolar nu”, säger han till Publikt.
Det var i slutet av augusti som skyddsombudet Ola Sigling på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Malmö skickade in en begäran till Arbetsmiljöverket med krav på att arbetsgivaren ska lösa kriminalvårdarnas problem med hårda, enkla stolar i rättegångssalarna. Då hade frågan lyfts med arbetsgivaren flera gånger utan att något hade hänt.
Enligt Ola Sigling hänvisas kriminalvårdarna, som bevakar och kör klienter till och från rättegångarna, till trästolar eller andra stolar helt utan stoppning. Samtidigt har andra yrkesgrupper som åklagare, domare och nämndemän stolar som är ergonomiskt utformade för att förhindra problem, som ryggbesvär.
”Varför denna skillnad finns är okänt förutom att det finns en skillnad i dignitet mellan olika yrkesgrupper” skriver han till Arbetsmiljöverket.
– Jag menar att alla som arbetar i en rättssal ska ha samma förutsättningar. Vi sitter där från morgon till kväll, precis som alla andra. Vi ska också kunna gå till jobbet utan att gå sönder. Jag kan inte sitta längre alls för att jag får så ont i ryggen, säger Ola Sigling till Publikt.
Kriminalvården skriver i sitt svar till Arbetsmiljöverket att man delar bilden att stolorna vid rättegångarna är ett arbetsmiljöproblem. Det har också påtalats för Domstolsverket och Malmö tingsrätt. Enligt arbetsgivaren anser dock rätten att det saknas pengar till ergonomiska stolar för alla.
Kriminalvården betonar att man kommer att fortsätta lyfta frågan men uppmanar också sina anställda att stå upp i större utsträckning under förhandlingarna. Arbetsgivaren har också köpt in sittdynor med luftkuddar som personalen kan använda i fordon och vid förhandlingar.
Men det här duger inte, anser Ola Sigling, som påpekar att kriminalvårdarna redan är tungt lastade med utrustning. I slutet av veckan ska han tillsammans med arbetsgivaren ha ett möte med Arbetsmiljöverket för att diskutera frågan vidare.
– Att säga att vi kan ha kuddar och stå upp visar att man inte tar det här på allvar. Det är ett slag i ansiktet. Det måste sluta tramsas nu. Jag bryr mig inte om vem som bekostar det men vi måste ha vettiga stolar nu, säger Ola Sigling.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.