Kriminalvårdare får bättre stolar i rätten
Efter krav från skyddsombuden kommer de kriminalvårdare som följer med klienter till rättegångar i Malmö att få bättre stolar. Nu hoppas de på en förbättrad arbetsmiljö i domstolar på flera orter.
Som Publikt tidigare rapporterat skickade ett skyddsombud på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Malmö i höstas en begäran till Arbetsmiljöverket med krav på att arbetsgivaren ska lösa kriminalvårdarnas problem med hårda, enkla stolar i Malmö tingsrätt.
Trots återkommande diskussioner om den bristande ergonomin för de kriminalvårdare som kör klienter till och från rättegångar och bevakar dem i rättssalen, hade ingen förändring skett.
Vid en inspektion i höstas konstaterade även Arbetsmiljöverket att stolarna är hårda och saknar funktionella inställningsmöjligheter samt att flera kriminalvårdare upplevde besvär från rygg, nacke och axlar.
Arbetsmiljöverket meddelade därför i slutet av året att man övervägde att förelägga Malmö tingsrätt att åtgärda detta i samråd med Kriminalvården.
Men innan ett sådant beslut hann fattas hade myndigheterna inlett ett gemensamt arbete med en lösning som skyddsombuden är nöjda med. I februari fick de provsitta nya stolar som skyndsamt ska köpas in av Domstolsverket så snart de har godkänts.
Till en början ska stolar bytas ut i säkerhetssalen i Rättscentrum i Malmö, som bland annat nyttjas av Malmö tingsrätt. Det pågår också dialog om att köpa nya stolar till tingsrätten, berättar Nina Wollin på Kriminalvårdens nationella transportenhet. Hon är ett av två skyddsombud som har arbetat för att förbättra arbetsmiljön.
På de möten som har hållits i tingsrätten, där samtliga inblandade parter har varit närvarande, har det blivit uppenbart för alla att det är orimligt att kriminalvårdarna har betydligt sämre arbetsmiljö än de andra i rättssalen, säger Nina Wollin.
– Vi sitter där lika många timmar som advokater, åklagare och domare. Då är det konstigt att vi ska nöja oss med trästolar och ta med egna kuddar sitta på. Som transportörer sitter vi en stor del av vår arbetsdag, både i bilarna och i rättssalarna. Det minsta man kan begära att vi har bra stolar. Det har stor betydelse för våra ryggar och för våra höfter. Det insåg alla, säger hon.
Anders Christensson, sektionschef på Kriminalvårdens nationella transportenhet, delar bilden att stolarna är ett arbetsmiljöproblem. Han är glad att myndigheterna i stort är eniga, även om det har tagit tid att nå en lösning.
– Vi har beskrivit våra utmaningar för tingsrätten och Domstolsverket, som har jobbat med detta, och jag anser att vi har haft en bra dialog. De har gjort vad de har kunnat. För mig är huvudsaken att resultatet blir bra, säger Anders Christensson.
Nina Wollin hoppas att de första nya stolarna ska vara på plats senare i vår. Hon är nöjd med att ett förändringsarbete har påbörjats och att det i tingsrättens nya lokaler, som ska vara klara nästa sommar, kommer att finnas bra, ergonomiska sittplatser.
– För mig känns det skönt att vi har blivit hörda och att vi är tagna på allvar. Jag hoppas att andra skyddsombud ser att det går att komma till en lösning och att man nu lyfter sittergonomin i fler tingsrätter där arbetsmiljön brister, säger Nina Wollin.
Håkan Fellinder, regionalt huvudskyddsombud på Kriminalvårdens nationella transportenhet, uppger att kriminalvårdarnas stolar i rättssalar har diskuterats på flera orter, bland annat i Stockholm och i Kalmar.
– Sedan vi tog över ansvaret för fler transporter från häktena så har vi uppmärksammat att ergonomin brister i flera rättssalar. Jag hoppas att vi får en bra lösning i Malmö som kan ge ringar på vattnet och att man på flera platser kan ha en dialog om detta och att man inte i varje enskilt fall ska behöva koppla in Arbetsmiljöverket, säger Håkan Fellinder.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.