Skatteverket förvarnade om TV-granskning
Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen försökte varna sin tidigare kollega, förre kabinettssekreteraren Frank Belfrage, för att Sveriges Televisions Uppdrag Granskning synade hans skatteaffärer. Det framkommer i kvällens program.
Uppdrag Granskning har tidigare berättat om de omkring 9 000 svenskar som valt att göra så kallad självrättelse och informerat Skatteverket om tillgångar utomlands som ska beskattas i Sverige. En av dem var förre utrikesminister Carl Bildts kabinettssekreterare Frank Belfrage. Han var under sin tid i Regeringskansliet statssekreterarkollega med Helena Dyrssen och Ingemar Hansson, som sedermera blev överdirektör respektive generaldirektör på Skatteverket.
Uppdrag Granskning fattade misstankar om att bland andra Frank Belfrage hade blivit förvarnad om granskningen, och begärde ut Helena Dyrssens telefonlogg. Av den framgick att hon hade ringt Frank Belfrage. Helena Dyrssen medger att hon ringde Belfrage för att tala om att Skatteverket lämnat ut uppgifter om honom.
”Jag gjorde den bedömningen att det kunde se snyggt ut om jag också hade berättat för honom att de uppgifterna lämnats från Skatteverket på rätt sätt”, säger hon till Uppdrag Gransknings reporter. Belfrage svarade dock inte i telefon, säger hon.
Helena Dyrssen hade meddelat Ingemar Hansson om att hon skulle förvarna Frank Belfrage. Han säger till Uppdrag Granskning att han i stunden inte hade några invändningar, men att han i efterhand tycker att det vore bättre om hon inte ringt: ”Det var ett misstag från mig och Helena”.
Till Dagens Nyheter säger Helena Dyrssen att något liknande inte hänt tidigare.
LO-ekonomen Torbjörn Hållö, som sitter i Skatteverkets insynråd, säger till tidningen att han skickat ett skarpt formulerat mejl till myndighetens ledning om det inträffade. ”Stämmer uppgifterna så är det min bestämda uppfattning att detta är omdömeslöst och är menligt för Skatteverkets förtroende”, skriver han.
Även finansminister Magdalena Andersson, S, är kritisk. ”Jag blev väldigt förvånad och tycker det är mycket olämpligt”, säger hon till Dagens Nyheter. Magdalena Andersson hade själv tidigare posten som överdirektör på Skatteverket, och bedömer att myndighetens anseende har skadats. ”Här kan det uppstå en känsla av att verket inte behandlar alla lika”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.