Hård revisionskritik mot Skatteverkets chefer
Skatteverkets högsta chefer får hård kritik för sitt agerande i samband med ett inslag i Uppdrag granskning. Enligt en revisionsrapport har de skadat många medarbetares förtroende för myndigheten och det finns risk för att det också har påverkat förtroendet hos allmänheten.
I april rapporterade Uppdrag granskning i SVT att nästan 9 000 svenskar haft obeskattade tillgångar utomlands, och valt att ta hem sina förmögenheter när risken för att åka fast ökade.
En av svenskarna var Frank Belfrage, tidigare kabinettssekreterare i Regeringskansliet. När Uppdrag granskning sökte information om honom hos Skatteverket valde myndighetens överdirektör Helena Dyrssen att söka Frank Belfrage för att berätta om detta. Både hon och Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson känner Frank Belfrage, sedan de var kolleger på Regeringskansliet.
Ingemar Hansson visste om att Helena Dyrssen försökte få tag på Frank Belfrage, men han gjorde ingenting för att stoppa detta.
Efter SVTs avslöjande gav Skatteverket tre utredare på Trafikverket i uppgift att utreda händelsen. I deras rapport som nu är färdig får Skatteverkets högsta ledning skarp kritik för sitt agerande.
Revisorerna ”har uppfattat att ledningens agerande har skadat många medarbetares förtroende för högsta ledningen. Det finns risk att detta missnöje är utbrett i organisationen och att förtroendet hos allmänheten har påverkats”, står det i granskningsrapporten.
Revisorernas bedömning är att agerandet inte innebär ett lagbrott, men betonar att ledningen inte har varit en god förebild. De båda cheferna borde ha haft insikt i att agerandet kan anses rubba förtroendet för den enskilde eller myndighetens saklighet och opartiskhet, står det i rapporten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.